Διευκρινίσεις για το πότε θα χορηγηθεί η επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ( ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική ».
Η Ελλάδα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μόνο εάν οι πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ευθυγραμμισμένες με τις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη χορήγηση επενδυτικής βαθμίδας, ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας και επεσήμανε δε πως μια από τις βασικές προκλήσεις της επόμενης ημέρας των εκλογών είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Για τον δημοσιονομικό χώρο
Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στο θέμα του δημοσιονομικού χώρου και ζήτησε να υπάρξει δημοσιονομική συγκράτηση μετά τις εκλογές. Ο δημοσιονομικός χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για ευάλωτες ομάδες πολιτών ή για να βοηθηθούν οι μεταρρυθμίσεις ,ανέφερε.
Επίσης μίλησε και για τα επιτόκια. Ενδέχεται να υπάρξει μία ή και δύο επιπλέον αυξήσεις στα επιτόκια, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του του πληθωρισμού. Προειδοποίησε δε πως ενδέχεται να αργήσει να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός στα προ πανδημίας επίπεδα καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως το κύμα ακρίβειας μπορεί να διαρκέσει ακόμη περισσότερο. Υπενθύμισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει πως ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στον επίσημο στόχο της στο 2% το 2025.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για την οικονομία την επόμενη ημέρα των εκλογών
Αλλά ανέφερε και τις σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία την επόμενη ημέρα των εκλογών. «Να υπάρξει συνετή οικονομική πολιτική στον δημοσιονομικό τομέα, να προχωρήσουμε δηλαδή σε αποφάσεις ώστε να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα που εξασφαλίζει επενδυτική βαθμίδα. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που απαιτούνται και για τις οποίες έχουμε δεσμευτεί όσον αφορά τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, για να αυξήσουμε έτσι τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης -να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, να προχωρήσουμε στην ψηφιακή μετάβαση. Και, κυρίως, να έχουμε στο μυαλό μας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» τόνισε. « Δεν μπορούμε να θέλουμε να αυξήσουμε τις επενδύσεις από το 14% του ΑΕΠ στο 22% -και αυτό είναι πολύ σωστό αλλά παράλληλα να παίρνουμε μέτρα τα οποία μειώνουν την εθνική αποταμίευση» συμπλήρωσε.
enikonomia.gr