Με πρωτοφανείς διαδικασίες εξπρές, τις οποίες επιτάσσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η απόφαση της Γερμανίας για οριστική απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, εγκαινιάστηκε το Σάββατο (14/1) στη μικρή πόλη Λουμπμίν στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας ο δεύτερος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Γερμανία.
Ο πρώτος σταθμός LNG επί γερμανικού εδάφους είχε εγκαινιαστεί επίσης πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, στο Βιλχελμσχάφεν της Βόρειας Θάλασσας.
Στο Λουμπμίν, στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, βρέθηκε για τα εγκαίνια και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μαζί με την τοπική πρωθυπουργό Μανουέλα Σβέσιγκ. «Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Γερμανίας τον φετινό χειμώνα είναι διασφαλισμένος», διεμήνυσε για ακόμη μια φορά ο Όλαφ Σολτς, με την Μανουέλ Σβέσιγκ να προσθέτει ότι «με το νέο σταθμό γίνεται ένα ακόμη βήμα υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας».
Η γερμανική κυβέρνηση ποντάρει στους πλωτούς σταθμούς LNG
Σε αντίθεση με τον πρώτο τερματικό σταθμό που είναι υπό κρατική διαχείριση, ο νέος σταθμός στο Λουμπμίν θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου ιδιωτικά και αναμένεται να καλύψει μελλοντικά το 5% των ενεργειακών αναγκών της Γερμανίας σε φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται να προμηθεύσει κυρίως την ανατολική Γερμανία με περίπου 5 δισεκατομμύρια κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, γράφει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με γερμανικά μέσα στον σταθμό του Λουμπμίν αναμένεται να φτάσει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο. Ήδη μάλιστα έγινε μια πρώτη δοκιμή της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με το δίκτυο ARD πρώτος, άμεσος στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να καλύψει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο τον χειμώνα 2023/24 μέσω πλωτών τερματικών LNG. Ένας τρίτος πλωτός τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στο Μπρoυνσμπύλετ, στο βόρειο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χολστάιν.
Κάτοικοι αντιδρούν εδώ και καιρό
Έξω από τις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού ομάδα πολιτών διαδήλωνε κατά των σχεδίων της γερμανικής κυβέρνησης για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους, όπως η μεγάλη ηχορύπανση που προκαλείται από τον σταθμό ή η υποβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής.
Ταυτόχρονα όμως και άλλη συγκέντρωση βρισκόταν σε εξέλιξη σε άλλα σημείο, με συνθήματα υπέρ της Ρωσίας αλλά και τη συμμετοχή μελών των λεγόμενων Querdenker (κράμα συνομωσιολόγων, αρνητών του κορωνοϊού κλπ). Εδώ και μήνες άλλωστε, τόσο στο Λουμπμίν όσο και στο Σβερίν, την πρωτεύουσα του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, πολλοί πολίτες έχουν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ της επαναλειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού Nord Stream 2 και κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
cnn.gr