Το παράδειγμα της Βρετανίας φαίνεται πως ακολουθεί η Δανία όσον αφορά τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη χώρα. Όπως έγινε γνωστό, η Δανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρουάντα για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.
Η Δανία, που την τελευταία δεκαετία έχει γίνει γνωστή για την ολοένα και πιο σκληρή μεταναστευτική της πολιτική, ψήφισε τον περασμένο χρόνο νόμο που επιτρέπει στους πρόσφυγες που φθάνουν σε δανέζικο έδαφος και να μετακινούνται σε κέντρα ασύλου σε χώρα-εταίρο.
Αν και η σκανδιναβική χώρα, προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κίνηση αυτή, δεν είχε βρει χώρα-εταίρο για να υλοποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική.
Πλέον όμως η χώρα αυτή βρέθηκε και είναι η Ρουάντα, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters ο υπουργός Μετανάστευσης Ματίας Τεσφάγιε.
«Ο διάλογός μας με την κυβέρνηση της Ρουάντας περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο», είπε ο ίδιος.
Η συμφωνία θα έχει στόχο να «διασφαλίσει μια πιο αξιοπρεπή προσέγγιση από το εγκληματικό δίκτυο των εμπόρων ανθρώπων που χαρακτηρίζει τη μετανάστευση στη Μεσόγειο σήμερα», πρόσθεσε.
Η Δανία δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρουάντα, σύμφωνα με τον υπουργό, αλλά οι εισηγητές των κομμάτων του Κοινοβουλίου για θέματα μετανάστευσης κλήθηκαν σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του Κοινοβουλίου για μια πιθανή συμφωνία με τη Ρουάντα.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που έχει στόχο την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων και την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Η Βρετανία θα χρηματοδοτήσει τη Ρουάντα με 120 εκ. λίρες (144 εκ. ευρώ). Οι μετανάστες -των οποίων δεν διευκρινίζεται ούτε η εθνικότητα ούτε ο τρόπος άφιξής τους στο βρετανικό έδαφος- θα «ενσωματωθούν στις κοινότητες σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρουάντα Βίνσεντ Μπιρούτα.
Το σχέδιο αυτό του Λονδίνου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι είναι «απάνθρωπο», ενώ η αντιπολίτευση έκρινε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης μετά το πρόστιμο που του επιβλήθηκε επειδή παρέστη σε γιορτή γενεθλίων εν μέσω lockdown.
cnn.gr