” Εκτοξεύθηκε” ο τζίρος της «χρυσής βίζας» μέσα σε 12 μήνες λόγω του ότι από την 1η Ιουλίου το όριο της επένδυσης σε ακίνητο για την εξασφάλιση της σε περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων διπλασιάζεται από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ.
Όπως έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν υποβληθεί συνολικά 6.064 αιτήματα χορήγησης νέων αδειών κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Από αυτά τα αιτήματα, έχουν ήδη εκδοθεί 2.072 άδειες και εκκρεμούν άλλες 3.976.
Αγορές ακινήτων αξίας τουλάχιστον 1,57 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, και συγκεκριμένα το διάστημα Μαρτίου 2022 – Μαρτίου 2023, οι επενδυτές από τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να λάβουν επενδυτική άδεια παραμονής στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα».
Ο διπλασιασμός του ορίου επένδυσης
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” η αλλαγή του ορίου επένδυσης από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ θα επηρεάσει τις δημοφιλέστερες περιοχές για τους ξένους αγοραστές και συγκεκριμένα το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια, ενώ θα επεκταθεί και στα βόρεια προάστια , στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 31 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπογράφουν προσύμφωνα αγοράς ακινήτων με το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ. Ωστόσο από την 1η Αυγούστου και μετά όλες οι αγοραπωλησίες (και τυχόν προσύμφωνα) ακινήτων στις παραπάνω περιοχές θα πρέπει να αφορούν ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίζουν και τη πολυπόθητη άδεια παραμονής.
Αυτό έχει πυροδοτήσει την εκτόξευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και ασφαλώς έχει δημιουργήσει και κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά οικιστικών ακινήτων στις εν λόγω περιοχές ιδίως όμως στο κέντρο της Αθήνας που αποτελεί και βασικό προορισμό των περισσότερων ξένων επενδυτών. Αιτία είναι το γεγονός ότι τα ακίνητα που βρίσκονται εντός ή πλησίον του ιστορικού κέντρου της πόλης (π.χ Μοναστηράκι ,Μεταξουργείο ,Ψυρρή, Ακρόπολη, Πλάκα και ασφαλώς Κουκάκι, Μετς και Παγκράτι) έχουν καταγράψει αυξήσεις που συχνά δεν αντιπροσωπεύουν την εύλογη αξία τους με βάση τα χαρακτηριστικά τους ( π.χ ηλικία, κατάσταση, τοποθεσία κλπ).
Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα ” Σπίτι μου” για την αγορά κατοικίας από νέους ηλικίας 25-39 ετών έχει προσθέσει μια πολύ σημαντική ζήτηση για αρκετές χιλιάδες ακίνητα (10.000 δικαιούχοι, αρκετοί εκ των οποίων αναζητούν ακίνητο στην Αττική). Με δεδομένο ότι οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα βόρεια και τα νότια προάστια, τα ακίνητα της περιοχής θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αγοράς, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την 1η Αυγούστου (και εφόσον δεν δοθεί και άλλη παράταση) ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν ακίνητο ξένοι επενδυτές τρίτων χωρών.
enikonomia.gr