Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, που παρά την σκληρή μας προσπάθεια, φαίνεται ότι μόνο αυξάνονται παρά να μειώνονται. Αν νιώθετε ότι δεν έχετε ποτέ αρκετό χρόνο, για να κάνετε όλα όσα πρέπει και θέλετε, σίγουρα δεν είστε μόνοι.
Αμέτρητα άτομα βιώνουν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «ανέχεια χρόνου», την αίσθηση δηλαδή ότι έχετε πολύ λίγο χρόνο διαθέσιμο για να τον αφιερώσετε σε πράγματα που θέλετε να κάνετε, όπως ορίζεται σε άρθρο ανασκόπησης που έχει δημοσιευθεί στο Nature Human Behavior.
Αλλά από που προέρχεται αυτή η αίσθηση δεδομένου ότι όλοι έχουν 24 ώρες την ημέρα;
Γιατί αισθάνεστε ότι «ξεμένετε» από χρόνο
Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από το φαινόμενο της ανέχειας του χρόνου:
1. Προσπαθείτε να κάνετε (πάρα) πολλά
Αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά μην το υποτιμάτε. Όσο περισσότερο προσπαθείτε να βάλετε στην ημέρα σας, τόσο πιο απασχολημένος θα νιώθετε και τόσο λιγότερο χρόνο θα έχετε.
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η εύκολη λύση είναι να κάνετε λιγότερα, ξέρουμε ότι εύκολα το λέμε αλλά δύσκολα μπορούμε να το κάνουμε. Για αυτό είναι σημαντικό να βάζετε προτεραιότητες αλλά και όρια.
Θυμηθείτε ότι το να κάνετε πολλά και διαφορετικά πράγματα δεν είναι η μόνη αξία που προσφέρει ο χρόνος. Η εμπειρία σας έχει επίσης σημασία. Υπάρχει αξία μερικές φορές στο να μειώνετε ταχύτητα και απλά να είστε συνειδητοί, χωρίς να πρέπει να κάνετε κάτι συγκεκριμένο.
2. Βλέπετε τον χρόνο σαν εχθρό σας
Συχνά λέμε στον εαυτό μας ιστορίες που μας κάνουν να νιώθουμε ακόμα πιο έντονα ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός.
Ίσως πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο και ότι θα νιώθαμε πιο χαλαροί με 25 ή 26 ώρες την ημέρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι θα νιώθαμε εξίσου πιεσμένοι με μια μεγαλύτερη μέρα γιατί θα προσπαθούσαμε να βάλουμε περισσότερα σε αυτήν.
Από την άλλη μπορεί να αισθάνεστε ότι τα πράγματα που κάνετε παίρνουν πολύ περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε.
Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό να ρίξετε τους γρήγορους ρυθμούς και να συνειδητοποιήσετε ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν παίρνουν και τόσο πολύ χρόνο.
Όταν κάνουμε τον χρόνο εχθρό, είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε, γιατί τα πράγματα παίρνουν όσο χρειάζονται και ο χρόνος δεν επιβραδύνεται ποτέ. Ευτυχώς, μπορούμε να αλλάξουμε τη σχέση μας με τον χρόνο, ώστε να μην παλεύουμε πλέον εναντίον του.
3. Το μυαλό σας «τρέχει» στο μέλλον
Όταν είστε πολύ απασχολημένοι και σκέφτεστε διαρκώς ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα, είναι πιθανό να καταλήξετε να βιάζεστε να φτάσετε διαρκώς στο επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε.
Το σώμα σας είναι παρόν, αλλά το μυαλό σας είναι στο μέλλον. Πρέπει να ντυθώ για να φάω και να πάω στην δουλειά. Πρέπει να τελειώσω την δουλειά για να πάω γυμναστήριο και μετά σπίτι. Πρέπει να πάω σπίτι για να κοιμηθώ νωρίς και να ξυπνήσω νωρίς.
Εάν αυτός ο φαύλος κύκλος σκέψεων είναι γνώριμος τότε είναι πιθανό να βιώνετε ακόμα περισσότερο στρες, επειδή αυτή η συνήθεια μεγεθύνει οτιδήποτε άλλο πρέπει να κάνουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης παρεμποδίζει κάθε απόλαυση που θα μπορούσαμε να βρούμε σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Πώς θα σταματήσετε να βιάζεστε
Αν ψάχνετε τρόπους για να ανακουφίσετε την αίσθηση της ανέχειας του χρόνου, δεν χρειάζεται να κάνετε δραματικές αλλαγές στη καθημερινότητά σας. Αντ’αυτού, μπορείτε να δοκιμάσετε:
Κάντε ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των διαφορετικών δραστηριοτήτων: Ακόμα και τις πιο «γεμάτες» μέρες σας, δοκιμάστε να αφιερώσετε ένα λεπτό για να πάρετε μερικές βαθιές αργές αναπνοές μεταξύ όσων έχετε να κάνετε.
Μειώστε τον αριθμό των δραστηριοτήτων στην καθημερινή σας λίστα υποχρεώσεων σε εκείνες που είναι πραγματικά απαραίτητες και εστιάστε στο να τις κάνετε καλά. Για παράδειγμα, επιλέξτε τις τρεις κορυφαίες προτεραιότητές σας για την ημέρα και θεωρήστε οτιδήποτε επιπλέον πετύχετε ως «μπόνους».
Παρατηρήστε τις υποθέσεις που κάνετε όσον αφορά την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμησή σας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αξία σας δεν βασίζεται στο άθροισμα των όσων επιτυγχάνετε κάθε μέρα.