Νομοσχέδιο για τους servicers αλλά και μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα λάβει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις τράπεζες ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων.
«Παρουσιάζω τις πρωτοβουλίες μας σε σχέση με τις τράπεζες που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το τραπεζικό σύστημα γενικότερα και τα κόκκινα δάνεια» σημείωσε ο κ .Χατζηδάκης. «Για τις τράπεζες , για το τραπεζικό σύστημα η προσπάθειά μας το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο θα κινηθεί σε 5 άξονες: Μιλώντας για ανταγωνισμό, για εμάς είναι μεγάλης σημασίας η επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα .Προβλέπεται αυτό να γίνει αλλά σε περιορισμένη κλίμακα με διατάξεις που έχουν ήδη περάσει. Θα το επεκτείνουμε και οι δυνατότητες αυτές θα καλύψουν όπως είναι και τα στεγαστικά δάνεια. Αυτό σίγουρα θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, γίνεται διεθνώς. Δεν είναι δική μας πατέντα. Υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν είναι απλώς μια ρύθμιση για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας και ένα επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Υπάρχει ενδιαφέρον και πιστεύω θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό.
Το δεύτερο είναι η χρήση του προγράμματος Ηρακλής για εκκρεμότητες που είναι ακόμα στο τραπέζι . Υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν και σε συστημικές τράπεζες και τον λεγόμενο πέμπτο πυλώνα τον οποίο θέλουμε να στηρίξουμε. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιστεύουμε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα πού ακριβώς θα έχουμε καταλήξει σε σχέση με την περαιτέρω χρήση του προγράμματος Ηρακλής για τις τράπεζες … σεβόμενοι αρχές, κανόνες όλα αυτά που γνωρίζουμε.
Τρίτον σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα σε υπουργικό συμβούλιο- θα θεσπιστούν σε συμμόρφωση σε κάποιο βαθμό και με σχετικές προβλέψεις Ευρωπαϊκής Οδηγίας αλλά θα προχωρήσουμε και παραπέρα. Θα θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Θέλω να είμαι σαφής, οι servicers έχουν υποχρέωση να λειτουργούν με διαφάνεια και με κανόνες που θα σέβονται την πληροφόρηση, την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το υπόλοιπο τους, ποια είναι η κατάσταση των πραγμάτων ως προς τη σχέση με τους και μια σειρά από άλλα συναφή ζητήματα και στο πλαίσιο αυτό θα θεσπιστούν και κυρώσεις για τους servisers αν δεν σέβονται τους κανόνες που θα θεσπιστούν » τόνισε.
«Παράλληλα η κυβέρνηση αγκαλιάζει την υπηρεσία IRIS » είπε και πρόσθεσε πως «αυτή αφορά σε διατραπεζικές συναλλαγές έως 500 ευρώ και αυτές γίνονται χωρίς προμήθεια. Το θέμα των προμηθειών -είναι που θυμάμαι -να συζητείται πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχει αυτό ήδη σαν μηχανισμός αυτό .Από το κινητό του τηλέφωνο μπορεί κανείς και χωρίς να χρησιμοποιεί το IBAN να κάνει τέτοιου είδους διατραπεζικές συναλλαγές . Και οι νέοι μας το έχουν αγκαλιάσει δεν είναι κάτι άγνωστο σε αυτούς .Το στηρίζουμε και θέλουμε με διαφόρους τρόπους – θα επανέλθουμε πιο λεπτομέρειες σε αυτά -να το επεκτείνουμε όσο περισσότερο γίνεται με προτεραιότητα τις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θέλουμε να είναι υποχρεωμένοι στις συναλλαγές τους με τους πολίτες να χρησιμοποιούν αυτήν τη υπηρεσία . Και ξεκίνησε η διαδικασία για την απομείωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του δημοσίου ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα .Είναι κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά θα το προχωρήσουμε και νομίζω θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα θα ενισχύσει γενικότερα και τις προοπτικές της οικονομίας ».
enikonomia.gr