Χάγη: Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Απτόητος από το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που θέλει να τον καθίσει στο σκαμνί για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ταξίδεψε στην Κριμαία καθώς συμπληρώνονταν 9 χρόνια από την προσάρτηση της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου στη Ρωσία.

Εγκαινίασε καλλιτεχνική σχολή για παιδιά ενώ σύμφωνα με ρωσικά μέσα οδήγησε ο ίδιος τη λιμουζίνα του. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί στη Χάγη η έκδοση του διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψή του.

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε δύο εντάλματα σύλληψης για την κατάσταση στην Ουκρανία: κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και της Μαρία Λβόβα Μπέλοβα, επιτρόπου του προεδρικού γραφείου για τα δικαιώματα των παιδιών, για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου του εκτοπισμού παιδιών από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πιοτρ Χορμόφσκι, δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το Κίεβο χαιρέτισε την έκδοση του εντάλματος ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη δίωξη των πρωτεργατών της ρωσικής εισβολής.

«Έχουμε καταγράψει πάνω από 16.000 περιπτώσεις αναγκαστικού εκτοπισμού παιδιών της Ουκρανίας από τον κατακτητή. Όμως ο αληθινός αριθμός των εκτοπισμένων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν έκανε λόγο για μια κίνηση άνευ περιεχομένου, ενώ ο στενός συνεργάτης του Πούτιν Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρομοίασε το ένταλμα με χαρτί υγείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε με τη σειρά του τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, παραδέχθηκε όμως ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Όμως για να δικαστεί στη Χάγη ο Πούτιν θα πρέπει να συλληφθεί σε μια από τις 123 χώρες που αναγνωρίζουν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Προς το παρόν ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο Κρεμλίνο τον Κινέζο πρόεδρο Σι την επόμενη εβδομάδα.


Πηγή