Παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι.
Υλικά:
2 κιλά κολοκύθια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κιλά πατάτες σε ροδέλες
λίγο βούτυρο για το ταψί
1 λίτρο γάλα
500 γρ. ξινομυζήθρα Χανίων
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι ξηρή μυζήθρα τριμμένη (για το πασπάλισμα)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο (για το πασπάλισμα)
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βουτάτε τις ροδέλες κολοκυθιών σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά. Τις ξεπλένετε κάτω από νερό της βρύσης και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίζουν. Αναμιγνύετε την ξινομυζήθρα με το γάλα, το αλεύρι και το πιπέρι. Απλώνετε το ένα τρίτο από τις φέτες πατάτας μέσα στο βουτυρωμέ- νο ταψί. Τις πασπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα και λίγο δυόσμο και τις καλύπτετε με μια στρώση κολοκυθάκια. Πασπαλίζετε και αυτά με τυρί και δυόσμο και τα καλύπτετε με μια δεύτερη στρώση πατάτες.
Ρίχνετε πάνω στις πατά- τες περίπου το μισό από το μίγμα γάλακτος και ξινομυζή-θρας, με προσοχή για να στραγγίζει μέχρι κάτω, σταγόνα-σταγόνα. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα υλικά και συνολικά απλώνετε τρεις στρώσεις πατάτας και δύο στρώσεις κολοκύθια και κάθε φορά ανάμεσα πασπαλίζετε με τριμμένη μυζήθρα και δυόσμο. Τελειώνετε με μια τελευταία (την τρίτη) στρώση πατάτας.
Πάλι με προσοχή περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο μίγμα – γάλα – ξινομυζήθρα. Πασπαλίζετε την πίτα με το σουσάμι και την ψήνετε για 1 ώρα σκεπασμένη. Την ξεσκεπάζετε και την ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη μέχρι να κάνει κρούστα.
Πηγή