Μπορεί ο σκύλος μου να φάει ζυμαρικά;

Τα απλά ζυμαρικά που παρασκευάζονται από απλά συστατικά όπως αυγά, αλεύρι και νερό. μαγειρεμένα ή άψητα, είναι είναι ασφαλή για κατανάλωση από τα σκυλιά.

Οι φρέσκες ή σε σκόνη μορφές σκόρδου και κρεμμυδιών, από την άλλη πλευρά, δεν είναι τόσο υγιεινές. Στην πραγματικότητα, περιέχουν μια τοξίνη που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και συχνά μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων που τα τρώνε.

Το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μαζί με το σχοινόπρασο και το πράσο, αποτελούν μέρος του είδους Allium (Άλλιον). Όταν τα κατοικίδια τα καταπίνουν, μπορεί να αναπτύξουν βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους, προκαλώντας καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα αναιμία.

Σημάδια δηλητηρίασης από πολύ σκόρδο και κρεμμύδια

  • Αδυναμία
  • Λήθαργος
  • Χλωμή βλεννογόνος μεμβράνη

Επειδή το σκόρδο και τα κρεμμύδια είναι κοινά συστατικά στη μαρινάρα και σε διάφορες άλλες σάλτσες ντομάτας, θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε να ταΐζετε τα ζυμαρικά του σκύλου σας με σάλτσα.

Τα σκυλιά είναι επίσης ευαίσθητα σε πολλά βότανα και μπαχαρικά που βρίσκονται συχνά σε διάφορες σάλτσες και πιάτα ζυμαρικών. Εάν ο σκύλος σας καταναλώνει μεγάλη ποσότητα αλατιού, για παράδειγμα, μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά προβλήματα με συμπτώματα όπως ζάλη, πονοκέφαλο και επιληπτικές κρίσεις. Η ρίγανη είναι ένα άλλο κοινό συστατικό ζυμαρικών που αποδεικνύεται τοξικό για τους σκύλους. Άλλα, όπως ο βασιλικός και το μαύρο πιπέρι, είναι εντάξει σε μικρές ποσότητες, αλλά θα πρέπει να περιορίζονται και να παρακολουθούνται εάν αποφασίσετε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή του σκύλου σας.

Το τυρί είναι ένα άλλο δημοφιλές συστατικό που προστίθεται στα πιάτα ζυμαρικών. Ενώ το τυρί είναι μια ωραία απόλαυση για κατοικίδια και δίνεται μερικές φορές ως λιχουδιά επιβράβευσης, ωστόσο δεν είναι υγιεινό σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καρδιακά προβλήματα και γαστρεντερικά προβλήματα. Κρατήστε το τυρί στο ελάχιστο όταν ταΐζετε τον σκύλο σας και συνεχίστε να το χρησιμοποιείτε ως νόστιμη ανταμοιβή για καλή συμπεριφορά.

Πόσα ζυμαρικά είναι εντάξει;

Το να ταΐζετε τον σκύλο σας με απλά ζυμαρικά χωρίς πρόσθετα μπορεί να είναι υγιεινό σε μικρές ποσότητες. Αν ρίξετε ένα ή δύο ζυμαρικά στο πάτωμα της κουζίνας ενώ ετοιμάζετε το δείπνο, δεν είναι κάτι για να ανησυχείτε. Και αν το επιλεκτικό νήπιό σας αποφασίσει να ταΐσει το κουτάβι σας το βραδινό του αντί να το φάει μόνο του, μην πανικοβληθείτε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας παίρνει πολύ μικρές μερίδες, εάν υπάρχουν, και αποφύγετε να τον ταΐσετε ένα ολόκληρο πιάτο με ζυμαρικά.


Πηγή