Η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, εντούτοις το Κίεβο παραμένει επιφυλακτικό, βάσει δημοσιεύματος του Bloomberg που επικαλείται άτομα που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την αποναρκοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής της Οδησσού και επιτρέπει την ασφαλή διέλευση των πλοίων μέσω της Μάυρης Θάλασσας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, δεν έχει ακόμη υποστηρίξει το σχέδιο, ανησυχώντας ότι η κατάργηση της άμυνας θα μπορούσε να αφήσει το ζωτικής σημασίας λιμάνι ανοιχτό σε ρωσική επίθεση.
Η Ρωσία απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιεί έλεγχους στα εμπορικά πλοία για να διαπιστώνει αν μεταφέρονται όπλα, όρο με τον οποίο η Ουκρανία δεν συμφωνεί.
Το σχέδιο αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη στην Άγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα στείλει εκπρόσωπο.
Το Κίεβο κατηγορεί την Τουρκία ότι αγοράζει από τη Ρωσία κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά
Η Ουκρανία κατηγορεί την ίδια στιγμή την Τουρκία ότι αγόρασε σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από τη χώρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που καταλήγουν τα σιτηρά που έκλεψε η Ρωσία από την Ουκρανία, ανέφερε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Βασίλ Μποντνάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια της Άγκυρας και της Interpol για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που ευθύνονται για τις αποστολές.
Από την πλευρά του, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Τάρας Βισότσκι, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κλέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο τόνους σιτηρών που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.
Η καταγγελία γίνεται λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξη στις 8 Ιουνίου στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνοδευόμενος από στρατιωτική αντιπροσωπεία, για να συζητήσει την δημιουργία «ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων» για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης σε μεγάλο βαθμό λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου πολλά από αυτά τα φορτία δεν μπορούν να αποσταλούν. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών σιτηρών έχουν εγκλωβιστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
cnn.gr