Μπιλ Γκέιτς: Υπαρκτός ο κίνδυνος ενός πιο μεταδικού και θανατηφόρου στελέχους του κορωνοϊού

Στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και τους ιθύνοντες χάραξης πολιτικής απευθύνεται ο Μπιλ Γκέιτς μέσω συνέντευξής του στους Financial Times, επισημαίνοντας ότι επείγει η σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, που θα απαρτίζεται από επιδημιολόγους έως ειδικούς σε υπολογιστικά μοντέλα και θα τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να εντοπίζονται άμεσα παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία και να βελτιωθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των χωρών.

Ο συνιδρυτής της Microsoft τονίζει ότι απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις προς αποφυγή μελλοντικών κρίσεων για τη δημόσια υγεία, ενώ ως προς την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού σημειώνει πως δεν βρισκόμαστε στο τέλος της και μάλιστα εκτιμά πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ανάδυσης ενός νέου στελέχους ακόμη πιο μεταδοτικού και θανατηφόρου.

«Διατρέχουμε ακόμη κίνδυνο αυτή η πανδημία να παράξει μία παραλλαγή που θα είναι ακόμη πιο μεταδοτική και ακόμη πιο θανατηφόρα. Δεν είναι πιθανό, δεν θέλω να είμαι φωνή καταστροφής και απαισιοδοξίας, όμως κυμαίνεται πολύ πάνω από το 5% ο κίνδυνος να μην έχουμε δει καν ακόμη τα χειρότερα αυτής της πανδημίας» δηλώνει.


cnn.gr