Το λάκτισμα της επανεκκίνησης που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ μερικών εβδομάδων από βήματος της Βουλής, θα διαδεχτεί το σήμα της επιτάχυνσης του ερευνητικού προγράμματος για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης καθώς επίσης στο Ιόνιο, το οποίο και αναμένεται να εκπέμψει τις επόμενες ώρες από την εκδήλωση στην Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.
Τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και τις διασυνδέσεις, θα αποτελέσουν τον κορμό του εθνικού ενεργειακού μίγματος, όπως έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια τον περασμένο Μάρτιο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε αναλήφθηκαν ενέργειες που συντείνουν προς την κατεύθυνση της επίσπευσης, η οποία υπαγορεύεται από τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις.
Κομβικό τμήμα των ανακοινώσεων που θα γίνουν από τον πρωθυπουργό είναι οι στοχευμένες τροποποιήσεις της αδειοδοτικής νομοθεσίας για τα ερευνητικά προγράμματα των επενδυτών.
Αυτές θα αποσκοπούν στην ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση αλλά και θα αποτελέσουν μια έκφραση πολιτικής βούλησης ώστε να προσελκυστεί επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σε αυτόν τον καμβά αναμένεται να προστεθεί ένας οδικός χάρτης επταετίας με προσδιορισμένους στόχους και ορόσημα ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η αξιοπιστία και αφετέρου η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Οι πληροφορίες θέλουν τις πρωτοβουλίες να ξεδιπλώνονται σε τρεις χρονικές ζώνες και στόχος καταρχάς είναι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.
Κατόπιν, και εντός τριών έως τεσσάρων ετών δηλαδή μέσα στη διετία 2025-2026, η περάτωση των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Έπεται η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου σε έξι με επτά χρόνια εντός της διετίας δηλαδή 2028-2029.
Κατά πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύσταση μιας ενιαίας εταιρείας η οποία θα προκύψει από την απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.
Η νέα εταιρική οντότητα θα δεν θα αναλάβει, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου μόνο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου.
Δηλαδή στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, στον EastMed και στον ελληνοϊταλικό IGI στην οποία εταίρος είναι η Edison.
Αυτό θα γίνει και το όχημα για την εξυπηρέτηση της νέας, εθνικής στρατηγικής στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Η χάραξη της θα υπηρετεί έναν διττό στόχο: από τη μια την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και από την άλλη την ανάπτυξη αγωγών, δια των οποίων θα γίνεται η μεταφορά αποθεμάτων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα διασυνδέουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αφρική, αυξάνοντας του δρόμους εφοδιασμού της Ευρώπης και αυξάνοντας τη γεωπολιτική σημασία της χώρας.
cnn.gr