Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την επίδραση που έχουν οι αστραπές στην ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή, παρουσιάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media, ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.
Η μελέτη που βασίστηκε σε ερευνητική πτήση της NASA καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι οι αστραπές αυξάνουν την ικανότητα της ατμόσφαιρας να αυτοκαθαρίζεται, ενώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στον έλεγχο της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη, στην οποία έλαβαν μέρος εννέα επιστήμονες της ατμόσφαιρας από διάφορα πανεπιστήμια και μετεωρολογικές υπηρεσίες, βασίστηκε συγκεκριμένα σε μια ερευνητική πτήση που πραγματοποιήθηκε από ένα αεροσκάφος DC-8 της NASA που μελετούσε καταιγίδες το 2012. Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση του ανώτερου τμήματος των νεφών τύπου Cbs, γνωστού ως «αμόνι».
«Κατά την ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν από το αεροπλάνο, οι ερευνητές πίστεψαν αρχικά ότι υπήρχε πρόβλημα με τον εξοπλισμό του αεροπλάνου, καθώς τα δεδομένα έδειχναν μια πολύ μεγάλη ποσότητα ριζών υδροξυλίου (ΟΗ), περίπου 1000 φορές μεγαλύτερη από την αναμενόμενη τιμή. Οι ρίζες υδροξυλίου αποκαλούνται “χημικοί σκουπιδιάρηδες” της ατμόσφαιρας, λόγω της αντιδραστικής τους φύσης με άλλα μόρια στον αέρα, καθώς είναι τα σημαντικότερα οξειδωτικά στον αέρα», αναφέρεται στη μελέτη.
«Με απλά λόγια οι αστραπές, μπορούν να παράγουν πολλά από αυτά μόρια που ονομάζονται οξειδωτικά κι αυτές οι ενώσεις είναι σημαντικές για τον αυτοκαθαρισμό της ατμόσφαιρας».
«Η διαδικασία οξείδωσής τους συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τα οποία συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος».
«Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ 2% και 16% της οξειδωτικής ικανότητας της γήινης ατμόσφαιρας, ή της φυσικής ικανότητας καθαρισμού, παράγεται από τους κεραυνούς. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ικανότητα, ενώ οι επιστήμονες ήδη υπέθεταν αυτό το όφελος, αλλά δεν το είχαν επιβεβαιώσει ακόμη».
cnn.gr