Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα της επιδότησης για νέες ηλεκτρικές συσκευές

Για την επιδότηση αυτή μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως είπε η επιδότηση αυτή θα αφορά την αντικατάσταση παλαιών ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών με καινούργια. Η σχετική “ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου όπου εκεί 350.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» έτσι ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν μια παλιά ενεργοβόρα συσκευή, κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη με ένα καινούργιο με μια επιδότηση από 35% έως 50%. Με μια καινούργια συσκευή που θα είναι και πιο αποδοτική αλλά θα είναι και πολύ λιγότερο ενεργοβόρα”, συμπλήρωσε.

“Εκτιμούμε ότι κατά μέσο όρο ένα νοικοκυριό εφόσον προσεκτικά επιλέξει τη συσκευή που θέλει να αντικαταστήσει θα μειώσει κατά μέσο ΄όρο 30% την κατανάλωση και αυτό θα έχει πολύ θετική επίπτωση στον λογαριασμό του ρεύματος”, σημείωσε χαρακτηριστικά

Οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές που θα αντικατασταθούν πρέπει να είναι σε λειτουργία

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι παλαιές ηλεκτρικές συσκευές που θα αντικατασταθούν με νέες θα πρέπει είναι σε λειτουργία . ” Θα πρέπει να είναι σε λειτουργία η συσκευή που αντικαθίσταται”, απάντησε και πρόσθεσε ότι αυτή “θα δοκιμάζεται και αυτό θα γίνεται με μια πολύ απλή διαδικασία. Γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει μια ευκολία και μια απλότητα και μια τυποποίηση του προγράμματος έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μπορεί να ενταχθεί σε αυτό”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ” θα υπάρχουν και κριτήρια” ωστόσο την ίδια στιγμή είπε ότι στο πρόγραμμα ” όλοι μπορούν να ενταχθούν, ανεξαρτήτως εισοδήματος”.

Ποιο θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο

Στην ερώτηση ποιο θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο για ενταχθεί κανείς σε αυτό το πρόγραμμα είπε ότι όλοι μπορούν να μπουν σε αυτό.” Δεν υπάρχει πλαφόν, δεν υπάρχει όριο εισοδηματικού κριτηρίου. Απλά η επιδότηση κυμαίνεται από 35% έως 50% και έχει να κάνει με το εισόδημα. Άρα όσο πιο μεγάλο οικογενειακό εισόδημα έχει κάποιος τόσο μειώνεται η επιδότηση. Αντίθετα όσο πιο αδύναμος οικονομικά είναι κάποιος αυξάνεται η επιδότηση”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι υπάρχουν ” μια σειρά κριτηρίων κατάταξης, ιεράρχησης των αιτήσεων. 350 χιλιάδες νοικοκυριά εκτιμούμε ότι θα είναι επιλέξιμα, αλλά μπορεί να έχουμε 500 χιλιάδες .Τα πρώτα 350 χιλιάδες νοικοκυριά θα ενταχθούν αμέσως στο πρόγραμμα. Αυτή η κατάταξη θα γίνει μέσω αντικειμενικών κριτηρίων που έχουν να κάνουν με το εισόδημα, εάν υπάρχει μέλος με αναπηρία, εάν είναι πολύτεκνη οικογένεια”.

Και συνέχισε λέγοντας ότι για το πρόγραμμα ” θα υπάρχει μια κατάταξη”. ” Θα υπάρχουν 350 χιλιάδες πολίτες που θα είναι οι πρώτοι δικαιούχοι και θα υπάρχουν και οι επιλαχόντες. Εμείς θα προσπαθήσουμε και ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει να βρούμε επιπλέον πόρους ώστε το επόμενο διάστημα να μπορέσουν μπουν σταδιακά και οι άλλοι στο πρόγραμμα και να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους”, σημείωσε.

Θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση και άλλα ηλεκτρικά αντικείμενα σε αυτή την επιδότηση- Η απάντηση Σκρέκα

Στην ερώτηση εάν θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση και άλλα ηλεκτρικά αντικείμενα σε αυτή την επιδότηση. απάντησε πως αυτό δεν θα γίνει επειδή αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές είναι πιο ενεργοβόρες.

Έχει γίνει ειδική μελέτη η οποία έχει προσδιορίσει ότι εκείνες οι συσκευές που λειτουργούν πολλές ώρες μέσα στην ημέρα και στον μήνα είναι τα κλιματιστικά είτε τον χειμώνα για θέρμανση είτε το καλοκαίρι για κλιματισμό και είναι και το ψυγείο και ο καταψύκτης που λειτουργεί 24 ώρες το 24 ώρο”, σημείωσε και τόνισε ότι ” αυτές είναι οι συσκευές που θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση τους και βεβαίως να βελτιώσουν και το περιβάλλον στο σπίτι τους. Γιατί πάρα πολλοί έχουν παλιά κλιματιστικά τα οποία δεν αποδίδουν, δεν ζεσταίνουν και δουλεύουν πολλές ώρες και καταναλώνουν πολλές ώρες. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε”.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ


Πηγή