Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε πως ο σχεδιασμός για τη δεύτερη τετραετία περιλαμβάνει την τοποθέτηση της πολιτικής στέγης στην αιχμή των προτεραιοτήτων, με τη σύσταση ξεχωριστού υπουργείου.
«Η προετοιμασία που είχαμε κάνει για τη διακυβέρνηση μας επέτρεψε να κινηθούμε γρήγορα και τώρα να σκεφτόμαστε, από τώρα οφείλω να σκέφτομαι το “Επιτελικό Κράτος 2.0 ή 3.0” και αλλαγές που θα κάνουμε όχι στα πρόσωπα στις δομές ποια υπουργεία πρέπει να συγχωνευτούν που χρειαζόμαστε καινούργιες αυτοτελείς δομές ασκήσεις πολιτικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Όπως εξηγεί, «το θέμα της στέγης αναδεικνύεται σε μείζον προτεραιότητα. Αυτό δεν μπορεί να μην αποτυπωθεί με κάποιον τρόπο στις κυβερνητικές δομές ενόψει της επόμενης τετραετίας. Άρα για εμάς η πρόκληση είναι πάντα πώς αντιμετωπίζουμε άμεσα την κρίση. Αλλά και πώς το επείγον δεν θα επισκιάσει το σημαντικό».
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει ότι το σχέδιο του για την Ελλάδα, έχει ορίζοντα δεκαετίας:
«Βλέπω την τρίτη δεκαετία του 20ου αιώνα ως μία περίοδο κατά την οποία η χώρα θα κάνει το μεγάλο άλμα και θα ξεπεράσει τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών σε όλους τους δείκτες οι οποίοι έχουν σημασία για εμάς. Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της προσπάθειας».
Στο ερώτημα εάν οι προσδοκίες που θα οικοδομήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι αρκετές για να υποσκελίσουν την φθορά της συγκυρίας, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Η φθορά είναι μέρος της διακυβέρνησης. Ξεπερνάς τη φθορά με την ανανέωση. Και μιλώντας για το μέλλον, όχι για αυτά που έχεις κάνει».
Προσθέτει δε, με νόημα:
«Δεν θα σε ψηφίσουν για αυτά που έχεις κάνει, αλλά για αυτά που θα κάνεις».
Στις μεγάλες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας πάντως, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη. Στην κριτική δε, ότι δεν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα, ο κ. Μητσοτάκης αντιτάσσει το ό,τι:
«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σε μία τετραετία. Ίσως όμως λίγοι θα φαντάζονταν ότι θα άλλαζαν τόσα πολλά πράγματα σε τρία χρόνια». Ο πρωθυπουργός υπερθεματίζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέρει: «Έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στη δικαιοσύνη από τις ψηφιακές υποδομές μέχρι τις αλλαγές παλαιών κωδικών όμως εξ αρχής ήταν ένα μεταρρυθμιστικό project με ορίζοντα τουλάχιστον οκταετίας».
Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για το τελευταίο δωδεκάμηνο της θητείας της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ό,τι η κυβέρνηση: «Θα προτάξει συνολικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της ενέργειας».
Επιπλέον στην προμετωπίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων θα βρεθεί η Πρωτοβάθμια Υγεία: «Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί. Αποδίδω πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει προσωπικό γιατρό ο οποίος θα μπορεί να τον παρακολουθεί και σε συνδυασμό με τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς θα έχει μία διαχρονική εικόνα για την υγεία του», αναφέρει.
Στην ίδια υψηλή ιεράρχηση βρίσκεται και η μεγάλη, όπως την χαρακτηρίζει, μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την επεξεργασία του νομοσχεδίου να βρίσκεται στα τελικά στάδια της.
«Ένα νομοσχέδιο απελευθέρωσης των πανεπιστημίων από το βραχνά της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της αξιοκρατίας και τολμηρών παρεμβάσεων της διοίκησης των πρυτανικών αρχών», είπε.
Ο πρωθυπουργός τονίζει εμφατικά ότι και τα πανεπιστήμια, στα οποία έχουν γίνει θετικά βήματα, πρέπει να κάνουν άλματα:
«Διαθέτουν το υλικό ώστε να μπορούν πραγματικά να πρωταγωνιστήσουν και η Ελλάδα να γίνει Εκπαιδευτικό Κέντρο να μπορεί να εισάγει αντί να εξάγει φοιτητές».
cnn.gr