Απαγορευμένα ρεμπέτικα & Μεταπολεμικά τραγούδια !

Τον Αύγουστο του 1936 ο Μεταξάς ένα από τα μέτρα που επιβάλει είναι η λογοκρισία των «χασικλίδικων», η απαγόρευση των τεκέδων, αλλά και των μαγαζιών καφέ – αμάν που παίζονταν μουσικές με επιρροές εξ Ανατολών.

Λέγεται, μάλιστα, πως το πρώτο τραγούδι που απαγορεύθηκε ήταν το «πρέζα όταν πιεις», το οποίο είχε πρωτοερμηνεύσει η Ρόζα Εσκενάζυ το 1934.
Σήμερα, 90 περίπου χρόνια μετά, το συγκεκριμένο τραγούδι, παίζεται στα περισσότερα μουσικά προγράμματα αποδεικνύοντας τη δύναμη των συγκεκριμένων τραγουδιών, μιας και ήταν βιωματικά και αντανακλούσαν το κοινωνικό γίγνεσθαι όχι μόνο των περιθωριακών, αλλά και των περιθωριοποιημένων ανθρώπων.

Ένα πρόγραμμα που το 1ο μέρος ξεκινάει με μεταπολεμικά τραγούδια (παλιά λαϊκά) και το 2ο μέρος – κυρίως προς το τέλος, αφιερώνεται στα απαγορευμένα τραγούδια του ρεμπέτικου – τραγούδια που κυνηγήθηκαν όσο κανένα άλλο είδος μουσικής.

Στο πρόγραμμα ακούγονται τραγούδια απαγορευμένα και μη, των Μπάτη, Δελιά, Γιοβάν Τσαούς, Παπάζογλου, Χατζηχρήστου, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη,Παπαιωάννου, Τατασόπουλου, Χιώτη και άλλων συνθετών.

Συμμετέχουν

ΝΙΚΟΣ ΤΑΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
μπουζούκι
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ
μπουζούκι – τραγούδι
ΜΑΡΙΑ ΒΑΚΑΛΗ
τραγούδι
ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΚΑΦΙΡΗΣ
κιθάρα – τραγούδι

ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9
έναρξη 22.00
επιβάρυνση θεάματος 5 ευρώ/άτομο

Κρατήσεις: 210-25.33.896
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος Δεκελείας 20,
Νέα Φιλαδέλφεια
http://www.peran.gr


Πηγή