Ανοιξιάτικες αλλεργίες στα σκυλιά

Η άνοιξη είναι εδώ και η ψυχολογία μας άλλαξε προς το καλύτερο! Ωστόσό μαζί με την άνοιξη έρχονται και οι αλλεργίες που μας ταλαιπωρούν.

Και εκτός από εμάς μπορεί και οι τετράποδοι φίλοι μας να πάσχουν ή να πασχίσουν από μια ανοιξιάτικη αλλεργία .

Στους σκύλους οι ανοιξιάτικες αλλεργίες μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες:

  • Ατοπική αλλεργία
  • Αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους

Η ατοπική αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί την αντίδραση του δέρματος από ένα εισπνεόμενο αλλεργιογόνο. Στην προκειμένη περίπτωση, τη γύρη.

Ένας σκύλος που έχει εμφανίσει συμπτώματα όπως αυξημένη δακρύρροια, έντονη φαγούρα και φτέρνισμα μετά από επαφή με γύρη ή μετά από μια μεγάλη βόλτα σε περιβάλλον όπου υπάρχει γύρη και κάμπιες, πολύ πιθανό να είναι αλλεργικό.

Η αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους είναι η συνηθέστερη αλλεργία σε σκύλους παγκοσμίως. Το σάλιο του ψύλλου θεωρείται πως είναι το υπεύθυνο αλλεργιογόνο γι’ αυτήν την κατάσταση.

Τα συμπτώματα των ανοιξιάτικων αλλεργιών μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα και δάγκωμα ή γλείψιμο των ποδιών. Ο σκύλος μπορεί, επίσης, να φτερνίζεται, να έχει βήχα ή δάκρυα στα μάτια.

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον κτηνίατρό μας, γιατί είναι ο μόνος που γνωρίζει το ιστορικό του σκύλου μας και που μπορεί να διατυπώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας.

Ωστόσο, όλοι εμείς οι σκυλογονείς πρέπει να γνωρίζουμε πως η αποπαρασίτωση του σκύλου πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για την πρόληψη ή την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων είναι οι εξής:

  • Αντιπαρασιτικά περιλαίμια
  • Εντομοαπωθητικά σπρέι
  • Αντιπαρασιτικά χάπια
  • Περιποίηση του τριχώματος
  • Καθαρισμός του χώρου του
  • Έλεγχος του σκύλου μας καθημερινά

Η προληπτική χρήση των παραπάνω αντιπαρασιτικών σκευασμάτων και η τακτική περιποίηση του σκύλου μας, θα τον διατηρήσουν προστατευμένο και από τους ψύλλους, οπότε περιορίζεται ο κίνδυνος της αλλεργικής δερματίτιδας που προκαλείται από τους ψύλλους.

govastileto.gr


Πηγή