Ανατροπή στην εξόφληση των συντάξεων – Νέες ημερομηνίες

Ανατροπή στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων! Μια μεγάλη αλλαγή έγινε στην ημέρα που θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τις συντάξεις τους σχεδόν 1 εκατ. απόμαχοι της εργασίας. Το Πάσχα των καθολικών που ξεκινά την εβδομάδα που έρχεται «μπλοκάρει» τις τραπεζικές συναλλαγές και αλλάζει τα δεδομένα. Εκείνο πάντως που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι οι τακτικές πληρωμές των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ που θα γίνουν μετά το Πάσχα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νωρίτερα και από την Μεγάλη Εβδομάδα –όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί- θα εξοφληθούν κοντά στους 970.000 συνταξιούχοι, καθώς θα πάρουν τα χρήματά τους από την ερχόμενη Πέμπτη στις 14 του μήνα!

Αυτό θα συμβεί καθώς μπαίνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα των Καθολικών και η ερχόμενη Παρασκευή, όπως και η επόμενη Δευτέρα, είναι τραπεζική αργία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης κάτι που επηρεάζει και τις συναλλαγές στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ποιοι θα πληρωθούν 5 μέρες νωρίτερα

«Τυχεροί» από αυτή την εξέλιξη ειδικά και μόνον οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ που θα μπορούν να «σηκώσουν» τις συντάξεις τους μέσω ΑΤΜ από το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης 14 Απριλίου!

Βεβαίως, όσοι συνταξιούχοι των συγκεκριμένων ταμείων δεν έχουν αυτή την δυνατότητα (δηλαδή δεν έχουν εκδώσει χρεωστική κάρτα), θα έχουν τα χρήματά τους διαθέσιμα από τα γκισέ την Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου.

Από εκείνη την μέρα και μετά ξεκινούν οι πληρωμές όλων των Ταμείων και με την εξαίρεση της συγκεκριμένης ομάδας συνταξιούχων που προαναφέρθηκε, όλοι οι άλλοι θα δουν τα χρήματά τους στα ΑΤΜ μία ημέρα πριν από την επίσημη καταβολή στα γκισέ, όπως άλλωστε κάθε μήνα.

Η εξόφληση των συντάξεων από τα γκισέ

Οι ημερομηνίες εξόφλησης από τα γκισέ έχουν καθοριστεί να γίνουν μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα:

  • Οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Μαΐου 2022 θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022, στους συνταξιούχων των τέως ταμείων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις όσων προέρχονται από το ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, με ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Για τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η πληρωμή των συντάξεων όσων προέρχονται από την ασφάλιση των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ και Δημοσίου και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Ημερομηνίες εξόφλησης των επιδομάτων

Πότε όμως θα εξοφληθούν τα επιδόματα και οι παροχές του ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Απρίλιο 2022;

Την τελευταία εργάσιμη του τρέχοντος μήνα θα καταβληθούν από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων και Σύνταξη Υπερηλίκων.

Αναλυτικά:

Η πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος γέννησης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου 2022 δηλαδή την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

  • Καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για τον μήνα Απρίλιο 2022

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2022, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής

Η πληρωμή μηνός Απριλίου 2022 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Μαρτίου 2022 και έχει εγκριθεί) του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» (πρώην ΚΕΑ) θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου 2022 δηλαδή την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

  • Καταβολή επιδόματος ενοικίου

Η πληρωμή μηνός Απριλίου 2022 στους δικαιούχους (όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 31 Μαρτίου 2022 και έχει εγκριθεί) του Επιδόματος Ενοικίου Στέγασης θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

  • Πληρωμή των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτωνΑπριλίου 2022

Η πληρωμή στους δικαιούχους γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2022, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής (δαπάνες χορήγησης προνοιακών παροχών σε χρήμα σε ΑμεΑ)

Η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΑ μηνός Απριλίου 2022 στους δικαιούχους των προνοιακών και διατροφικών επιδομάτων θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του μήνα, δηλαδή την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022


Πηγή