Αναμνήσεις από το “σπίτι” του Κεμάλ

 

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, μέχρι να σταματήσει στον Μάιο του 2005. Ένα ταξίδι ξεχωριστό σε έναν προορισμό ιδιαίτερο. Παραμονές του τελικού της Κωνσταντινούπολης όταν η Μίλαν θα αντιμετώπιζε την Λίβερπουλ, στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο (Atatürk Olimpiyat Stadı) που είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Τουρκίας.

Οι εργασίες κατασκευής του ξεκίνησαν το 1999 και ολοκληρώθηκαν το 2002. Η ονομασία του παραπέμπει στον Κεμάλ Ατατούρκ. Το ρεκόρ προσέλευσης σημειώθηκε στο πρώτο κιόλας ματς που φιλοξενήθηκε εκεί. Ηταν πριν απο 21 χρόνια, στο φιλικό της Γαλατά με τον Ολυμπιακό στις 31/7/2002 όταν το παρακολούθησαν 79.414 φίλαθλοι.

Ωστόσο, για την ΟΥΕΦΑ αυτό το γήπεδο αποτελεί σήμα κατατεθέν της διοργάνωσης με την απίστευτη τροπή που είχε μετά το 3-0 της Μίλαν και την ισοφάριση σε 3-3 από τη Λίβερπουλ για να το κατακτήσει η ομάδα του Άνφιλντ στα πέναλτι.

Ως απεσταλμένος της εφημερίδας “ΦΩΣ” θυμάμαι ότι ήταν ξεχωριστή εμπειρία η δυνατότητα να δεις από κοντά ένα σύγχρονο γήπεδο εκείνης της εποχής που είχε σχεδιαστεί από τους Γάλλους αρχιτέκτονες Μακαρί και Ζουμπλενά. Με σκέπαστρο ειδικά κατασκευασμένο να προστατεύει από άσχημες καιρικές συνθήκες και ειδικά από δυνατό άνεμο που πνέει συχνά στην περιοχή. Η δυτική οροφή είναι σχεδιασμένη με τη μορφή ημισελήνου και συνολικά διαθέτει 134 εισόδους και 148 πύλες εξόδου. Έτσι, το Ολυμπιακό Στάδιο επιτρέπει σε 80.000 θεατές να απομακρυνθούν μέσα σε 7,5 λεπτά, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένα γήπεδο χωρητικότητας 80.597 θεατών, αρκετά απομακρυσμένο από το κέντρο της Πόλης. Με αυτοκίνητο και δίχως να βρεθείς σε κίνηση στο δρόμο, χρειάζεσαι περίπου 45’, ενώ τα τελευταία χρόνια απλοποιήθηκαν οι αστικές συγκοινωνίες αφού αποτελούσε πρόβλημα η συχνή αλλαγή γραμμών για τον επισκέπτη είτε ενός αγώνα είτε μιας συναυλίας. Ωστόσο, ο χώρος στάθμευσης αρκούσε για να φιλοξενήσει εκείνη την περίοδο 33.000 αυτοκίνητα, ενώ πλέον αυξήθηκε στα 42.000.

Με το πέρασμα των χρόνων, το “Ataturk” δεν είχε την ανάλογη χρήση είτε για ποδοσφαιρικούς αγώνες είτε για “μίτινγκ” στίβου, αλλά πολλά από τα λειτουργικά έξοδα καλύφθηκαν από συναυλίες και συνέδρια που φιλοξενήθηκαν εκεί.//


Πηγή