Δικαστικό διάταγμα που εκδόθηκε στο Τέξας σήμερα, Τρίτη, επιτρέπει -προς το παρόν- στις κλινικές να συνεχίσουν τις αμβλώσεις, σε μια πολιτεία όπου επιτρέπει τη διαδικασία για έως και έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, βάσει νόμου που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και τον οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εμποδίσει.
Δικαστής της Λουιζιάνα ανέστειλε χθες, Δευτέρα, προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες σε αυτήν την πολιτεία τις αμβλώσεις, μετά την πρόσφατη ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο ιστορικής απόφασης που νομιμοποιούσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.
Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των γυναικών στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.
Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.
Ωστόσο η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται μάλλον σε δικαστήρια πολιτειών παρά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.
Στην Λουιζιάνα, κλινική και φοιτητές της ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά «αόριστοι» καθώς δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.
Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε χθες, Δευτέρα, την ισχύ των νόμων αυτών ως την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 8 Ιουλίου.
«Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στην Λουιζιάνα», έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες.
«Κάθε μέρα κατά την οποία μια κλινική είναι ανοιχτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου», προσθέτει η πρόεδρος του Κέντρου Νάνσι Νόρθαπ σε ανακοίνωσή της.
Η νίκη αυτή μπορεί να είναι μόνον βραχυπρόθεσμη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ».
Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Στην Γιούτα, δικαστήριο ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ισχυρής ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.
Αυτό αποτελεί «μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνον για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης», σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια, το Σύνταγμα της πολιτείας.
Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στην Φλόριντα από τους αρνητές νόμου που μειώνει στις 15 εβδομάδες το νόμιμο περιθώριο που δίνεται για μια εθελούσια διακοπή της κύησης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή 1η Ιουλίου.
Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης στο Οχάιο, το Κεντάκι, το Άινταχο, ακόμη και το Μισισίπι.
Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.
cnn.gr