Αμερικανικές εκλογές: Η ώρα της κάλπης – Αναμέτρηση θρίλερ μεταξύ Χάρις και Τραμπ

Οι ένθερμοι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις αφήνουν σήμερα τις διαδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις και προσέρχονται στις κάλπες. Με μία βεβαιότητα για τη νίκη που λείπει από τις δημοσκοπήσεις.

Οι «μονομάχοι» της Προεδρίας ολοκλήρωσαν την εκστρατείας τους σε πολιτείες κλειδιά. Στο Μίσιγκαν ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην Πενσιλβάνια η Κάμαλα Χάρις, σε μία συγκέντρωση που θύμισε τελετή βραβείων Γκράμι. Τραγούδησαν ο Ρικι Μάρτιν, η Λέιντι Γκάγκα, η Κέιτ Πέρι.

Οι δημοσκόποι «σηκώνουν» τα χέρια

Αν ψήφιζαν μόνοι οι ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, ένα χωριουδάκι στο Νιού Χαμσάιρ, όπου οι ελάχιστοι κάτοικοι ήδη ψήφισαν και οι κάλπες έκλεισαν, θα είχαμε ισοπαλία. 3 ψήφους πήρε ο Τραμπ, τρεις και η Κάμαλα Χάρις. Την ίδια εικόνα δίνουν οι δημοσκόποι στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

«Αν οι δημοσκοπήσεις είναι σωστές, η διαφορά δεν θα μπορούσε να είναι μικρότερη. Ανήμερα μίας πρωτοφανούς εκλογικής μέρας, η Αντιπρόεδρος Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ είναι στήθος με στήθος. Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC πριν τη μέρα των εκλογών δίνει απόλυτη ισοπαλία. Αν συνυπολογιστούν και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ προηγείται 1 μονάδα, μέσα στο περιθώριο του λάθους», σχολιάζει το NBC.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του ABC για τις εκλογές;

«+3 μονάδες για την Κάμαλα Χάρις, 49% – 47%, καθώς μία πεισματικά αμφίρροπη κούρσα φτάνει στο τέλος της. Το χάσμα των φύλων είναι το μείζον ζήτημα της βραδιάς. Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στους άντρες κατά 5 μονάδες, αλλά η Κάμαλα Χάρις προηγείται 11 μονάδες στις γυναίκες», μετέδωσε το ABC.

Ο ρόλος των εκλεκτόρων στην ανάδειξη νέου προέδρου

Την κατάσταση περιπλέκει περισσότερο η ιδιαιτερότητα του αμερικανικού εκλογικού συστήματος.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Πρόεδρο δεν τον εκλέγουν τελικά οι ψηφοφόροι, αλλά οι αντιπρόσωποι κάθε Πολιτείας, οι λεγόμενοι εκλέκτορες.

Ανάλυση του Sky News εξηγεί:

«Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν αφορούν στον συνολικό αριθμό ψήφων που κερδίζεις, αλλά όλα κρίνονται σε 270 ψήφους. Τις 270 ψήφους του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων. Κάθε Πολιτεία έχει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτορικών ψήφων, αναλογικά με με τον πληθυσμό της.
Όποιος πάρει 270 ψήφους κερδίζει τις εκλογές. Τόσο απλό είναι».

Αγωνία για την επόμενη μέρα

Στην τελευταία του ομιλία, ο Τραμπ έριξε την τελευταία του «βόμβα». Θάνατος στους μετανάστες που σκοτώνουν Αμερικανό πολίτη.

«Θα επικαλεστώ το νόμο περί αλλοδαπών εχθρών του 1798. Ξέρετε… το 1798, τότε που διοικούσαν τη χώρα με πιο σκληρό τρόπο απ΄ότι εμείς σήμερα. Σήμερα είναι ένα χτυπηματάκι στο χέρι, όταν σκοτώνεις κάποιον».

Οι ακρότητες του Τραμπ μπορεί να ακολουθήσουν και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αν δεν είναι υπέρ του.

«Με όση μεγαλύτερη διαφορά κερδίσει η Χάρις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους Ρεπουμπλικάνους να την κάνουν πέρα και να προσπαθήσουν να την ”ρίξουν” κάτω από τους 270 εκλέκτορες. Αυτό επίσης θα μπορούσε να προκαλέσει εξέγερση. Έχουμε… έχουμε τεράστιους κινδύνους μπροστά μας», εκτίμησε ο Λάρι Σαμπάτο, καθηγητής πανεπιστημίου στην Βιρτζίνια.

Οι κάλπες κλείνουν αύριο από νωρίς τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας και μέχρι τότε κανένας Αμερικανός δεν ξέρει τι του ξημερώνει.


Πηγή