Αλλαγές στις συντάξεις: Ποιες τρεις κατηγορίες μένουν εκτός των αυξήσεων

Xωρίς επιταγή ακρίβειας έμειναν φέτος οι χαμηλοσυνταξιούχοι, την ίδια ώρα που το μέτρο της προσωπικής διαφοράς – για τους πριν από το 1986 συνταξιούχους – μαζί με το «χαράτσι» της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ δεν επιτρέπουν σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους να «γευτούν» τις αυξήσεις στις συντάξεις τους (ύψους 2,4% για το 2025).

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η αύξηση 2,4% για το νέο έτος είναι μεικτή και έτσι είναι κάτω από τον πληθωρισμό. Για παράδειγμα, μια αύξηση 40 ευρώ τον νέο χρόνο (2025) θα περιοριστεί κάτω των 20 ευρώ λόγω: 22% Εφορία, 6% εισφορές υγείας και 3% έως 14% ΕΑΣ επί όλου του ποσού. Άρα, αντί για αύξηση 2,4%, η οποία και αυτή είναι κάτω του επίσημου πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώνεται στο 3%, οι συνταξιούχοι θα λάβουν λιγότερα από 1,7%-1,9%.

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι οι φόροι και οι κρατήσεις θα «ροκανίσουν» και το 2025 τα εισοδήματα των συνταξιούχων, καθώς σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το νέο έτος οι συνταξιούχοι θα απωλέσουν:

-766 εκατ. ευρώ λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης,

-2 δισ. ευρώ από την παρακράτηση 6% για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

– 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά περίπου 800.000 συνταξιούχους οι οποίοι διατηρούν προσωπική διαφορά σύμφωνα με τον νόμο Βρούτση, που αντέγραψε επακριβώς τον νόμο Κατρούγκαλου.

Τονίζεται ότι οι τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αυξήσεις το 2025 είναι οι παρακάτω:

ΕΠΙΤΑΓΗ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Χωρίς την επιταγή ακρίβειας των 200 ευρώ έμειναν οι 930.000 συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας, των 700 ευρώ. Οι φτωχότεροι ανάμεσα στους συνταξιούχους προς το παρόν αποκλείονται ακόμα και από τον πενιχρό χριστουγεννιάτικό μποναμά των 200 ευρώ. Μέχρι στιγμής το «έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ευάλωτων νοικοκυριών», όπως μετονομάστηκε η «επιταγή ακρίβειας», δεν περιλαμβάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Για τρίτη χρονιά περισσότεροι από 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση λόγω της προσωπικής δια φοράς (900.000 το 2023 και 750.000 το 2024). Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα σχεδόν ένας στους τρεις συνταξιούχους του ΕΦΚΑ εξακολουθεί να έχει προσωπική διαφορά, καθώς οι αυξήσεις που δόθηκαν ύστερα από πολλά χρόνια, τόσο το 2023 όσο και το 2024, κατάφεραν να μειώσουν, όχι όμως και να μηδενίσουν τον αριθμό των κύριων συντάξεων που παραμένουν «παγωμένες». Έτσι χιλιάδες είναι οι παλαιοί συνταξιούχοι που δεν θα κατορθώσουν εν ζωή να «γευτούν» μια έστω και μικρή αύξηση στη σύνταξή τους λόγω της προσωπικής διαφοράς την οποία επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ωστόσο σταδιακά και σε βάθος χρόνου η προσωπική διαφορά εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων. Και αυτό γιατί οι δύο αυξήσεις που δόθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 12 хро νια, κατά 7.75% το 2023 και 3% το 2024, έχουν περιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά σε 770.000. Ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000. Πρόκειται για τους συνταξιούχους αυτούς που μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους απέκτησαν προσωπική διαφορά, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου.

ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΕΑΣ): Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται μειώσεις φόρων, η πλέον άδικη διπλή φορολόγηση παραμένει (και θα συνεχιστεί) για τους 400.000 συνταξιούχους οι οποίοι καταβάλλουν το μνημονιακό «χαράτσι» της ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων). Είναι η μοναδική πλέον κατηγορία πολιτών οι οποίοι επιβαρύνονται με διπλή (άδικη) φορολόγηση. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία συνταξιούχων δεν τηρείται το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ ετήσιου εισοδήματος (προβλέπεται για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους), καθώς οι «απόμαχοι» επιβαρύνονται από το πρώτο ευρώ με ΕΑΣ! Η ΕΑΣ επιβλήθηκε με τα μνημόνια σε αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ και με συντελεστές 3%-14%, ανάλογα με το ύψος τους. Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Και αντί να υπάρξει κατάργηση ή αναμόρφωση της ΕΑΣ, με διάταξη που ενσωματώθηκε στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, προκειμένου να μην έχει κανείς μείωση και να επωφελούνται όλοι πλήρως της αύξησης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Π. Τσακλόγλου υποστήριξε ότι σε σύγκριση με το παλαιό σύστημα το νέο σύστημα της ΕΑΣ ελαφρύνει τους συνταξιούχους κατά 32 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας ευνοϊκά περίπου το ένα τέταρτο των συνταξιούχων που πληρώνουν ΕΑΣ. Η ΕΑΣ – προσθέτει ο κ. Τσακλόγλου, μαζί με πόρους από άλλες πηγές χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), δηλαδή τον Λογαριασμό για την Αλληλεγγύη των Γενεών. Μέχρι στιγμής στο ΑΚΑΓΕ έχουν σωρευθεί πάνω από 17 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά, όταν θα κορυφωθούν οι συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, ώστε να μπορούν να πληρώνονται απρόσκοπτα οι συντάξεις.


enikonomia.gr