Αλέξης Τσίπρας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί»

«Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, την ευθύνη που μου αναλογεί όμως», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτοιμος να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη του αναλογεί δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA στρέφοντας τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που έφτιαξαν το πελατειακό κράτος.

«Ούτε ο πατέρας μου ήταν Πρωθυπουργός, ούτε ο θείος ήταν υπουργός το 60 και το 70 και διόριζε κι έφτιαξε αυτό το πελατειακό κράτος, είναι δυο εκπρόσωποι οικογενειών που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία 60 χρόνια, μιας πολιτικής που έχει τεράστιες ευθύνες για εδώ που φτάσαμε σήμερα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Ο Αλέξης Τσίπρα μάλιστα ήρθε στο στούντιο του MEGA με ένα φάκελο από χαρτιά και υπηρεσιακά έγγραφα για να αποδείξει όπως είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα προβλήματα στη σύμβαση 717 παρέδωσε στη ΝΔ το έργο της τηλεδιοίκησης στο 72% και επί ΝΔ προχώρησε μόλις 74%.

«Μέχρι το 2019 δεν είχαμε αυτόματο πιλότο στα τρένα αλλά είχαμε πύργο ελέγχου, κι από το 2019 δεν έχουμε αυτόματο πιλότο ούτε πύργο ελέγχου. Το 2019 διαλύθηκε το κέντρο τηλεδιοίκησης Λαρίσης με μια πυργκαγιά το καλοκαίρι και δεν αποκαταστάθηκε ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει 10δις αναθέσεις δεν μπορούσε να κάνει μια. Δεν θα της έλεγε κανείς τίποτα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και σύστασης προανακριτικής επιτροπής σημειώνοντας ότι οι ευθύνες θα αναζητηθούν όσο ψηλά χρειαστεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα κάλεσε τον κ. Ντογιάκο που ηγείται της δικαστικής διερεύνησης των αιτίων της τραγωδίας να παραιτηθεί από τη στιγμή που ο γιός του εργάζεται στο γραφείο του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

«Εγώ στη θέση του θα είχα παραιτηθεί. Σε ποια χώρα δε θα είχε παραιτηθεί;»

Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην είναι υποψήφιος στις Σέρρες ο κ. Καραμανλής όταν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετά την τραγωδία στο Μάτι ήταν υποψήφιος, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι ο πρώην υπουργός δεν κρύφτηκε από τις ευθύνες του ενώ τώρα όπως είπε έχουμε την εξαφάνιση Καραμανλή.

Α. Τσίπρας: Στην άλλη περίπτωση είχαμε μια φυσική καταστροφή, που ανέλαβε την ευθύνη και παραιτήθηκε, προφανώς όχι για τα 9 μποφόρ αλλά την ευθύνη της κακής διαχείρισης της επιχειρησιακής, είχαμε έναν χρόνο μετά…

Ρ. Τζίμα: Δηλαδή συγγνώμη, τώρα τι λέτε; Ότι «εμείς βάλαμε τον Τόσκα στα ψηφοδέλτια γιατί είχαμε χρόνο να σβηστεί λίγο η μνήμη.

Α. Τσίπρας: Όχι, δεν λέω αυτό.

Ρ. Τζίμα: … Μεσολάβησε ένας χρόνος ενώ εδώ ….

Α. Τσίπρας: Κατά την άποψή μου είναι λάθος να κάνουμε συμψηφισμούς. Εδώ έχουμε μια τραγωδία η οποία οφείλεται απολύτως και αποκλειστικά σε ανθρωπογενή αίτια.

Αναφερόμενος στην εικόνα των δημοσκοπήσεων ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο στόχος της συγκρότησης μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι πιο εφικτός από κάθε άλλη φορά κλείνοντας και πάλι τα σενάρια «κυβέρνησης των ηττημένων».

«Η επόμενη αναμέτρηση δεν θα είναι ένας υγιεινός περίπατος. Ο στόχος να είμαστε πρώτη στην απλή αναλογική είναι ένας στόχος απολύτως εφικτός».

Για το μέλλον του Παύλου Πολάκη στο κόμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε στα όργανα του κόμματος, τα οποία όπως είπε δεν είναι ώρα τώρα να συνεδριάσουν.


Πηγή