Η Ρωσία, μετά τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλείται δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, παρά τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπευτικές ή βλαπτικές της εθνικής ασφάλειας δραστηριότητες.
Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο, δήλωσε ότι «διαταράσσοντας το έργο των ρώσων διπλωματών» οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.
Ο ρώσος υφυπουργός δήλωσε επίσης πως «ελπίζει ότι η Δύση έχει αρκετή κοινή λογική ώστε «να μην παίζει παιγνίδια γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ», γιατί θα είναι «σαν να παίζει με την φωτιά» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει επαφές με το ΝΑΤΟ διότι αυτήν την στιγμή «δεν υπάρχει τίποτε για να συζητηθεί», μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Ο Γκρούσκο προειδοποίησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι «θα πληρώσει για τον ενεργειακό εκβιασμό της».
Απελαύνονται από την Ελλάδα 12 Ρώσοι διπλωμάτες
Απελαύνονται από την Ελλάδα 12 μέλη των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών ως πρόσωπα μη αρεστά στην Ελλάδα (personae non gratae).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).
Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.
Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή το πρωί της Τετάρτης, 6 Απριλίου.
Οι απελάσεις έρχονται την ώρα που ΕΕ, G7 αλλά και ΗΠΑ συντονίζουν τις δράσεις τους απέναντι σε νέες βαρύτερες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας και προσωπικά της οικογένειας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Συγκεκριμένα, τα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επιβάλουν περισσότερους περιορισμούς στην εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία, όχι όμως και φυσικού αερίου.
cnn.gr