«Ράλι» ακρίβειας στις τιμές των φαρμάκων και βασικών τροφίμων.
Στα τρόφιμα καταγράφονται αυξήσεις της τάξης του 11,6% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά κτλ.
Συγκεκριμένα, μεταξύ Μαΐου και Απριλίου συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε: Ρύζι (5,4%), Αλεύρι και άλλα δημητριακά (8%), Χοιρινό (3,4%), Πουλερικά (1,4%), Αλλαντικά (3,1%), Ψάρια- γενικά (0,8%), Αυγά (4%), Ελαιόλαδο (4,4%), Φρούτα νωπά (7,6%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (3,4%), Πατάτες (4,3%), Παγωτά (5,3%), Σάλτσες- καρυκεύματα (5,1%), Αναψυκτικά (5,3%) και Οινοπνευματώδη ποτά (5%).
Μέσα σε έναν χρόνο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (11,1%), Κρέατα- γενικά (11,9%), Ψάρια- γενικά (5,2%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Έλαια και λίπη (15,8%), Φρούτα (2,6%), Λαχανικά (9,7%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (10,3%), Λοιπά τρόφιμα (14,2%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό– αναψυκτικά – χυμούς φρούτων (12,9%) και Αλκοολούχα ποτά– -μη σερβιριζόμενα (8,3%).
Τα παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν και μικρή ετήσια αύξηση πλήττοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, παρότι ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,8% στη χώρα τον Μάιο, από 3% τον Απρίλιο και 11,3% τον Μάιο του 2022.
enikonomia.gr