Ακίνητα: Πώς οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να… αποφύγουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές – Τι ζητούν

Όσοι αναζητούν σπίτι προς ενοικίαση  αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή“,  πέρα από το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 35% τα τελευταία 5 χρόνια , οι ενοικιαστές  έρχονται αντιμέτωποι και με ιδιαίτερες απαιτήσεις ιδιοκτητών που διαθέτουν πλέον ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη, αφού η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά και οι πιθανότητες να μείνει κενό το ακίνητό τους είναι πολύ περιορισμένες.

Ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί ζημία στη διάρκεια της κρίσης, ζητούν υψηλά ενοίκια τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις αξίες της περιοχής που φιλοξενεί το ακίνητό τους, άλλοι που είχαν προβλήματα με κακοπληρωτές ενοικιαστές ζητούν εφάπαξ πληρωμή 12 ενοικίων, ενώ κάποιοι άλλοι δέχονται υποψήφιους ενοικιαστές μόνο εάν το δηλωθέν εισόδημα στην εφορία υπερβαίνει το όριο που θέτουν. Υπάρχουν μάλιστα και αγγελίες όπου ο ιδιοκτήτης υιοθετεί πρακτικές Βρετανίας, απαιτώντας την ύπαρξη εγγυητή σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το συμφωνηθέν ενοίκιο.

Αποφυγή κακοπληρωτών

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” παρατηρούνται και αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που προσπαθούν με ιδιαίτερο τρόπο να αποφύγουν τυχόν περιπτώσεις  κακοπληρωτών ενοικιαστών.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης που εκμισθώνει στούντιο 26 τ.μ για 550 ευρώ στην περιοχή Κουντουριώτικα πίσω από τον σταθμό του μετρό του Μεγάρου Μουσικής διαφημίζει  την ύπαρξη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων (λόγω της παρουσίας της πρεσβείας των ΗΠΑ στο σημείο).  Επειδή το διαμέρισμα παρέχει και ασφάλεια, ο ιδιοκτήτης ξεκαθαρίζει πως ο δυνητικός  ενοικιαστής θα πρέπει να έχει δηλωμένο  εισόδημα τουλάχιστον 24.000 ευρώ ετησίως.

Ένας άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος  76 τ.μ  στο Παγκράτι ζητεί 500 ευρώ για το ακίνητο του. Πρόκειται ομολογουμένως για μια λογική τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να πληρώνεται μια φορά τον χρόνο εφάπαξ, δηλαδή 6.000 ευρώ κάθε φορά. Με την πρώτη πληρωμή  ασφαλώς πριν μπει ο ενοικιαστής στο διαμέρισμα.

Μια ακόμη περίπτωση λογικής τιμής ενοικίου αλλά παράλογης απαίτησης του ιδιοκτήτη παρατηρείται σε αγγελία διαμερίσματος 40 τ.μ  κατασκευής  του 1989 στον Άλιμο  κοντά μάλιστα στην παραλία. Πρόκειται για διαμέρισμα πρώτου ορόφου που εκμισθώνεται αντί 430 ευρώ. Ωστόσο ο ίδιος ιδιοκτήτης δηλώνει την προτίμηση του σε ” σοβαρούς  συνταξιούχους  Δημοσίου” .Το πώς ακριβώς  θα διαπιστωθεί η σοβαρότητα ή μη του  συνταξιούχου ελέγχεται.

Ζητούν και εγγυητή

Κάποιοι ιδιοκτήτες  που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα  οφειλών από ενοικιαστές  έχουν αρχίσει να ζητούν και εγγυητή. Εν ολίγοις, ο ενοικιαστής θα πρέπει να έχει τη  συνδρομή και κάποιου  εγγυητή  (πχ συγγενικό πρόσωπο) που θα  αναλάβει να καλύψει  τυχόν οφειλές και ζημιές  που δεν θα είναι σε θέση  να αποπληρώσει ο ίδιος ενοικιαστής. Μάλιστα  όπως ο ενοικιαστής έτσι και ο εγγυητής  θα πρέπει να μπορεί να πιστοποιήσει  την οικονομική  του επιφάνεια.

Σημειωτέον ότι η ανάγκη εγγυητή αποτελεί  πάγια πρακτική  και σε πολλές χώρες  του εξωτερικού ιδίως αν  την εύρεση  ενοικιαστή  έχει  αναλάβει εταιρεία  για λογαριασμό ιδιώτη ιδιοκτήτη .Μάλιστα  εσχάτως υπάρχουν αναφορές  στον διεθνή  Τύπο για την ανάγκη  ο εγγυητής που θα προστεθεί στο συμβόλαιο  να έχει ο ίδιος ακίνητη περιουσία. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτηση του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή δεν έχει τύχη.

Οι αιτίες εκτόξευσης  των ενοικίων

Το έλλειμμα προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ο βασικός «υπαίτιος» για φαινόμενα υπερβολικών απαιτήσεων από μερίδα ιδιοκτητών. Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν το 85%-90% των νοικοκυριών που αναζητούν στέγη, στρέφονται αποκλειστικά και μόνο στην ενοικίαση, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν. Υπάρχει δηλαδή μια δομική αλλαγή στη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, που έχει μετατραπεί σε ενοικιαστές αντί για υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Η αύξηση αυτή της ζήτησης δεν έχει καλυφθεί από την προσφορά και από την αγορά «λείπουν» περί τα 40.000-50.000 ακίνητα που έχουν κατασχεθεί λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πολλά διαμερίσματα παραμένουν κενά καθώς οι ιδιοκτήτες τους έχουν κακές εμπειρίες από προηγούμενες μισθώσεις, ενώ αρκετές είναι και οι περιπτώσεις μη αποδοχής κληρονομιάς.

Ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς είναι που έχει προκαλέσει την «έκρηξη» στις τιμές ενοικίασης.


enikonomia.gr