Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Αίτηση αναίρεσης άσκησε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην υπόθεση της δολοφονίας της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, εξαιτίας της αναγνώρισης ελαφρυντικού στον κατηγορούμενο από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου 2022, μετά από έξι χρόνια και αλλεπάλληλες αναβολές.

Τότε, το δικαστήριο είχε επιβάλλει ποινή κάθειρξης οκτώ ετών στον 55χρονο σύζυγο της άτυχης Έφης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

1678962579 624 Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από
Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 4

Η Έφη Τσιχλάκη βρέθηκε νεκρή με μία σφαίρα στο κεφάλι, μέσα στο σπίτι της, στο Κολυμπάρι Χανίων τον Μάρτιο του 2016, με τον σύζυγό της να επιχειρεί να εμφανίσει το έγκλημα ως αυτοκτονία.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ωστόσο εφάρμοσε τον επιεικέστερο νόμο και αντί της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε εναλλακτικά πρόσκαιρη κάθειρξη, με πλαίσιο ποινής 5-15 έτη.

1678962579 118 Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από
Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 5

Η ένσταση του Αρείου Πάγου αφορά στην πρόβλεψη της μειωμένης ποινής όταν ο κατηγορούμενος τηρεί σύννομο βίο τα έξι χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την δολοφονία της άτυχης Έφης. Από τα 8 χρόνια, αφαιρέθηκαν και οι 27 μήνες που είχε παραμείνει προφυλακισμένος πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη δίκη που είχε πραγματοποιηθεί το 2017 στο Ρέθυμνο, ο κατηγορούμενος είχε αθωωθεί με οριακή πλειοψηφία, ενώ ο θάνατος της Έφης Τσιχάκη είχε τότε αποδοθεί σε αυτοκτονία, απόφαση που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά αλλά και την οργή της οικογένειας της αδικοχαμένης Έφης, που επεδίωξε και πέτυχε την αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης.

1678962580 421 Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από
Αίτηση αναίρεσης στην υπόθεση της δολοφονίας της Έφης Τσιχλάκη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 6

Μετά την απόφαση καταδίκης, ο ξάδερφος της αδικοχαμένης Έφης Εμμανουήλ Αθανασίου, δήλωσε ότι “η οικογένεια αισθάνεται ικανοποίηση που έστω μετά από τόσα χρόνια αποδείχτηκε αυτό που οι συγγενείς της δήλωναν με κάθε τρόπο, ότι η Έφη ήταν ένας συγκροτημένος άνθρωπος και δεν αυτοκτόνησε γιατί -όπως υποστήριξε ο σύζυγός της- ήταν «άτεκνη», αλλά έπεσε θύμα στυγερής δολοφονίας από τον ίδιο τον σύζυγό της, ο οποίος επιχειρούσε μέχρι τέλους να σπιλώνει τη μνήμη της, προκειμένου να συγκαλύψει το φρικτό έγκλημά του”.

Τότε, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την οργή του, “για τα ελάχιστα χρόνια που θα εκτίσει ο 55χρονος, ο οποίος εδώ και έξι χρόνια, έχει δημιουργήσει νέα οικογένεια, εργάζεται και απολαμβάνει τη ζωή, έχοντας εξαπατήσει τις αρχές”, ενώ είχε από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο και για τη συγκεκριμένη απόφαση.

ertnews.gr


agrinio24.gr