Ισχυρή κυβέρνηση και επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα φαίνεται πως θέλουν οι αγορές ενόψει των εκλογών.
Μάλιστα οι επενδυτές θεωρούν πως το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει ένα ισχυρό αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη διότι έτσι θα εξακολουθήσει να “τρέχει ” η Ελλάδα με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα έτη.
Ουσιαστικά το πιο σημαντικό για τους επενδυτές είναι η νέα κυβέρνηση να έχει ισχυρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο προκειμένου να μπορέσει να τηρήσει τη δημοσιονομική πορεία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την επενδυτική βαθμίδα
Οι αγορές εκτιμούν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και «έκτακτες» αξιολογήσεις από τους οίκους.
Υπενθυμίζεται πως στις 8 Σεπτεμβρίου η DBRS θα είναι ο πρώτος οίκος που θα δώσει την «ετυμηγορία» του για την Ελλάδα. Και στις 15 Σεπτεμβρίου θα δώσει τη δική της αξιολόγηση η Moody’s με τις εκτιμήσεις να μην αποκλείουν ακόμη και διπλή αναβάθμιση και θα ακολουθήσει η S&P στις 20 Οκτωβρίου.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του 2023 η Ελλάδα μπορεί να έχει πάρει ακόμη και τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες ομολόγων. Σημειώνεται πως χρειάζεται τουλάχιστον δύο αξιολογήσεις investment grade από τους οίκους Moody’s, S&P και Fitch για να ενταχθεί στον διεθνή δείκτη ομολόγων των Bloomberg Barclays, με μέσο όρο τρεις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για να συμπεριληφθεί στον δείκτη iBoxx και μία αξιολόγηση «A» από την S&P ή τη Moody’s
Πώς “διάβασαν” οι οίκοι αξιολόγησης το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών
Πάντως θετικά είχαν “διαβάσει οι οίκοι Moody’s και η S&P το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη χώρα μας.
Η Moody’s είχε επισημάνει πως το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν «θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καθώς αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για ακόμη μία θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές».
Από την πλευρά της η S&P είχε πει πως «τα αποτελέσματα των εκλογών υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες «εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας».
enikonomia.gr