«Το λειτουργικό κόστος είναι το θέμα για την εστίαση»
Ωστόσο, το λειτουργικό κόστος αλλά και η φορολογία είναι κάτι που ανησυχεί τους καταστηματάρχες αφού τα έξοδα, όπως λένε, είναι πολλά.
«Κόσμο είχαμε, το λειτουργικό κόστος είναι το θέμα για την εστίαση», λέει στο MEGA ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ.
«Μπήκε το 2025 αλλά δεν μας έχουν αφήσει τα προβλήματα που μας έφερε το 2024 και το 2023. Και το ενεργειακό είναι μεγάλο ζήτημα και η αύξηση του λειτουργικού κόστους γενικότερα και τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση και το ιδιωτικό χρέος το οποίο καλά κρατεί».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Προέρχομαι από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας που έχουμε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις ‘ζόμπι’ στα μητρώα μας τις οποίες δεν μπορούμε να τις εκκαθαρίσουμε διότι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, είναι αδρανείς ουσιαστικά».
Ικανοποιημένοι οι επιχειρηματίες
«Γενικά πήγαμε πάρα πολύ καλά, καλύτερα από πέρυσι ελαφρώς», λέει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης αρτοποιείου, Γιάννης Σταματάκης.
«Προσπαθούμε για το καλύτερο. (…) Οι τιμές πάνε μαζί με την ποιότητα. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι. Οι τιμές μας είναι πάρα πολύ καλές σε σχέση με την ποιότητα που πουλάμε. Όλα είναι χειροποίητα».
Ευχαριστημένοι από την εορταστική κίνηση και οι ιδιοκτήτες καφέ.
«Ενώ ξεκίνησε δειλά και μας άγχωσε σαν επιχειρηματίες για την κίνηση, αυτές τις τρεις γιορτινές βδομάδες πραγματικά μπορώ να πω ότι ήταν διθυραμβικές για τον κλάδο μας, ήταν γεμάτα όλα τα μαγαζιά, ο κόσμος βγήκε, κατανάλωσε», λέει ο Λευτέρης Ανδριόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ.
«Αυτές οι γιορτές είχαν δύο πλεονεκτήματα. Είχαμε σύμμαχο έναν ανοιξιάτικο καιρό και το δεύτερο ήταν ότι έπεφταν μεσοβδόμαδα και τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά».
Κίνηση και στις κάβες.
«Τις γιορτές ήταν η ώρα της σαμπάνιας, του κόκκινου κρασιού, ουίσκι, ρούμι, πολλά προϊόντα. Η βότκα έχει ξεπέσει, έχουν πάρει τα υπόλοιπα προϊόντα άνοδο», λέει ο Ζαχαρίας Μπιθημήτρης, υπεύθυνος κάβας.
megatv.com