Αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους άνδρες και ηχορύπανσης στις γυναίκες

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση PM2.5 φαίνεται να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες και ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ.

Η υπογονιμότητα επηρεάζει ένα στα επτά ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων προσπαθούσε ενεργά να συλλάβει και ως εκ τούτου κινδύνευε να διαγνωστεί με υπογονιμότητα. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με υπογονιμότητα. Η μελέτη υπολόγισε τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 και τα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία μέσω της διεύθυνσης κατοικίας κάθε συμμετέχουσας.

Η υψηλή έκθεση σε ένα μέσο επίπεδο PM 2,5 2,9 μg/m3 για μια πενταετή περίοδο συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, αλλά όχι στις γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση σε υψηλό θόρυβο με μέσο επίπεδο θορύβου οδικής κυκλοφορίας 10,2 ντεσιμπέλ για περίοδο πέντε ετών συσχετίστηκε με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω. Στις νεότερες γυναίκες, ο θόρυβος δεν συσχετίστηκε με την υπογονιμότητα. Ομοίως, για τους άνδρες, ο θόρυβος αύξησε ελαφρώς τον κίνδυνο υπογονιμότητας στην ηλικιακή ομάδα 37-45 ετών, αλλά όχι κάτω των 37 ετών.

Οι κίνδυνοι αυτοί ήταν οι ίδιοι για τους κατοίκους της υπαίθρου, των περιαστικών και των πόλεων και για άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, καθώς πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η αιτία και επισημαίνουν ότι, αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καθοδήγηση στρατηγικών για τη ρύθμιση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την προστασία του γενικού πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ


Πηγή