Αυτή είναι η άσκηση που βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός μας μεταβάλλεται συνεχώς και επηρεάζεται από την ηλικία, η γήρανσή του είναι αναπόφευκτη. Ευτυχώς, όμως, οι νευροεπιστήμονες φαίνεται πως ανακάλυψαν μια «άσκηση» που μπορεί να παρατείνει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και να κρατήσει το IQ μας σε υψηλό επίπεδο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο NeuroImage: Clinical, η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις, δηλαδή με το βάρος του σώματος ή με βάρη και όχι το cardio, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στη μείωση της εμφάνισης της γνωστικής παρακμής καθώς γερνάμε. Στην έκθεση, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «για πρώτη φορά είδαμε ότι η εξάμηνη άσκηση αντίστασης υψηλής έντασης είναι ικανή όχι μόνο να προάγει την καλύτερη σκέψη σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, αλλά και να προστατεύει τα ευαίσθητα στη νόσο Αλτσχάιμερ υποπεδία του ιππόκαμπου από τον εκφυλισμό για τουλάχιστον 12 μήνες μετά την παρέμβαση».

Οι νευροεπιστήμονες, συμφωνούν στο ότι η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις βελτιώνει την υγεία του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση. Παράλληλα, η ίδια προπόνηση μπορεί να βελτιώσει επίσης την ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει και να προσαρμόζεται, ή αυτό που οι νευρολόγοι αποκαλούν «πλαστικότητα του ιππόκαμπου». Ναι, υπάρχει ένας επιστημονικός όρος για τα πάντα.

Ενενήντα λεπτά την εβδομάδα, κατανεμημένα σε δύο έως τρεις προπονήσεις, φαίνεται να είναι το «κλειδί» και ο τρόπος για να περιορίσουμε τη γνωστική παρακμή. Και αυτό, το αποδεικνύει ακόμα μία μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε στο Advanced Healthcare Materials.

Η συγκεκριμένη μελέτη, διαπίστωσε ότι η μυϊκή συστολή απελευθερώνει μυοκίνες, μόρια που αποδεδειγμένα διευκολύνουν τη νευρική ανάπτυξη. Με απλά λόγια, όταν οι μύες συστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, η προκύπτουσα απελευθέρωση μυοκινών προκαλεί την ανάπτυξη νευρώνων τέσσερις φορές ταχύτερα από εκείνους που δεν εκτίθενται σε μυοκίνες.

 


govastileto.gr