Αυστηρό μήνυμα στη Λιβύη από Ελλάδα και Ευρώπη για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Αυστηρό μήνυμα προς την Λιβύη σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στέλνουν Ελλάδα και Ευρώπη.

Με τον αρμόδιο επίτροπο μετανάστευσης μαζί με τους ομολόγους του Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας να επισκέπτονται Ανατολική και Δυτική Λιβύη λίγο μετά από την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, η Αθήνα έστειλε ήδη τρία πολεμικά πλοία εκ των οποίων τα δύο φρεγάτες στα ανοιχτά της Λιβύης, προκειμένου να ενισχύσει το Λιμενικό και τις Λιβυκές Αρχές να περιορίσουν τις ροές.

«Θα έλεγα ως Ελλάδα αλλά και ως Ευρώπη. Και καρότο και μαστίγιο, για να το πω έτσι λίγο πιο λαϊκά, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η καινούργια οδός δεν θα παγιωθεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για αιφνιδιασμό υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι εκείνη που ασκεί τα δικαιώματα της στο πεδίο, ουσιαστικά προκηρύσσοντας οικόπεδα και δίνοντας άδειες εξόρυξης νοτίως της Κρήτης, προκαλώντας αντιδράσεις.

«Καταρχάς, είναι θετικό ότι επαναλήφθηκε, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, το παλαιό λεκτικό, το οποίο χαρακτηρίζει ανυπόστατο και παράνομο το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σημαντικό ότι αυτό γίνεται σε αυτήν τη συγκυρία, για να στείλουμε ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς την Λιβύη, ότι δεν αποδεχόμαστε, όχι ως Ελλάδα, ως Ευρώπη, κανένα τέτοιο τετελεσμένο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συζήτησε και το θέμα της Λιβύης με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Είναι σημαντικό να καταγράφουμε ότι η Λιβύη θα πρέπει να τηρεί απαρεγκλίτως το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να σέβεται ιδίως τους κανονισμούς που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Γαλλία συντάσσεται απολύτως με τις ελληνικές θέσεις».

Επί του πεδίου το Όρουτς Ρέις θα βρίσκεται στην Μεσόγειο στις 28 με 29 Ιουλίου με στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα να εκτιμούν πως θα είναι έτοιμο να αναλάβει νέα αποστολή ανάλογα με το πόσο η Τουρκία θέλει να επιταχύνει την έναρξη των ερευνών νοτίως της Κρήτης.


Πηγή