Μία σημαντική εκδήλωση αναφορικά με την ενεργό γήρανση και τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας, πραγματοποιείται την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων 17:00 – 20:00.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Αειθαλεία: Ολιστικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό ατόμων τρίτης ηλικίας και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά» το οποίο υλοποιεί η ΕΛΙΞ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την ΠΡΟΟΨΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε. και την OTEAcademy.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.»
Όπως αναφέρουν στο CNN Greece, οι κ.κ. Μανόλης Μέντης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & Κοινωνικής Εργασίας και ο Κωνσταντίνος Στολάκης M.D Γηρίατρος, «Η υγιής γήρανση και η αυτονομία αποτελούν στοιχεία μιας προηγμένης κοινωνίας που φροντίζει για επάρκεια και ισότιμη πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας προς όλους τους πολίτες της, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γηρασμένες κοινωνίες όπως είναι η ελληνική.
Με δεδομένο ότι υπάρχουν λίγοι εκπαιδευμένοι ιατροί στη γηριατρική και αντίστοιχα λίγοι εξειδικευμένοι άλλων ειδικοτήτων υγείας στην γεροντολογία, η Πολιτεία θα μπορούσε να «δώσει το πράσινο φως» στην αναγνώριση των κλάδων αυτών που θα επέτρεπε πρωτίστως, την λειτουργία των λίγων αυτών ειδικών ως εκπαιδευτών και συμβούλων άλλων ειδικοτήτων ιατρικής και άλλων ειδικών υγείας όταν και αν δραστηριοποιούνται και σε αυτές τις ηλικίες.
Άλλωστε είναι δύσκολο να διευρυνθεί και να εδραιωθεί ένας νέος (για τη χώρα μας) τομέας εξειδίκευσης, αν δεν αναγνωρίζεται μέσα σε ένα σύστημα υγείας.
Η ευπάθεια όπως ορίζεται από τον ΠΟΥ, είναι μια κλινικά αναγνωρίσιμη κατάσταση στην οποία η ικανότητα να ανταπεξέρχεται κάποιος σε στρεσογόνους παράγοντες είναι περιορισμένη λόγω αυξημένης ευαλωτότητας.
Η ευαλωτότητα αυτή αποδίδεται σε έκπτωση (ηλικιακά εξαρτώμενη) των φυσιολογικών αποθεμάτων και λειτουργιών πολλών συστημάτων και οργάνων.
Η διαχείριση της ευπάθειας με σκοπό το μέτρο δυνατό μέγιστο της αυτονομίας μετά τα 65, είναι αντικείμενο των κλάδων της Γηριατρικής (ως κλάδος της ιατρικής) και της Γεροντολογίας-ως εξειδίκευση άλλων σχολών (κοινωνικών, ανθρωπιστικών, υγείας).
Οι κλάδοι αυτοί αποσκοπούν πρωτίστως στην βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και την μακροζωία και ενεργό γήρανση (τόσο στην έρευνα όσο και σε κλινικό επίπεδο)».
Μία κοινωνία που φροντίζει τους ευάλωτους και ηλικιωμένους, είναι μία προηγμένη κοινωνία, η οποία επενδύει έξυπνα στο ανθρώπινο δυναμικό της, με αποτέλεσμα την υγιή γήρανση και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το δημόσιο σύστημα υγείας.
cnn.gr