Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Μακρόν vs Λεπέν, η ώρα της κρίσης – Υψηλότερη η αποχή από το 2017

Αντιμέτωποι για δεύτερη φορά στην κάλπη των προεδρικών εκλογών οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, σε μία αναμέτρηση καθοριστική για τη μελλοντική πορεία της Γαλλικής Δημοκρατίας και της ίδιας της Ευρώπης. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για το κλείσιμο της κάλπης, στις 21.00 ώρα Ελλάδος, και η αγωνία κορυφώνεται εν όψει της δημοσιοποίησης των πρώτων exit poll. Χαμηλότερη η προσέλευση των ψηφοφόρων συγκριτικά με τις εκλογές του 2017.

Στον πρώτο γύρο της 10ης Μαρτίου, ο απερχόμενος πρόεδρος και επικεφαλής του κινήματος La République En Marche! εξασφάλισε ευρύτερη υποστήριξη συγκριτικά με την κάλπη του 2017 (27,8% έναντι 24%), κυρίως από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, και σε λιγότερο βαθμό από την κεντροαριστερά.

Απόψε διεκδικεί να καταστεί ο δεύτερος πρόεδρος της Γαλλίας που εξασφαλίζει την επανεκλογή του μετά τον Ζακ Σιράκ, το 2002.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, έχοντας εξασφαλίσει ποσοστό 23,1% στον πρώτο γύρο, δίνει την τρίτη μάχη της για την προεδρία.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν «φαβορί» για τη νίκη τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Μαρίν Λεπέν στα υψηλότερα ποσοστά που έχει ποτέ ανέλθει η γαλλική ακροδεξιά.


cnn.gr