Με την καθοδήγηση του «Λευκού Σαράι», η Τρίπολη θέλει να εγείρει ξανά θέμα «αμφισβητούμενων» περιοχών, εξυπηρετώντας τις μεθοδεύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το αναθεωρητικό αφήγημα της τουρκικής «Γαλάζιας Πατρίδας».
Με τη ρητορική της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά να μοιάζει βγαλμένη από τις εμπρηστικές ανακοινώσεις της Άγκυρας, η Τρίπολη ετοιμάζεται να πυροδοτήσει μια νέα εστία έντασης, αξιώνοντας θαλάσσιες ζώνες που βρίσκονται ελάχιστα μίλια ανοιχτά από τις ακτές της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), ακολουθώντας πιστά το «εγχειρίδιο» της τουρκικής προκλητικότητας, έστειλε επιστολή στον προσωρινό πρωθυπουργό της Τρίπολης με την οποία ζητά την παρέμβαση του ώστε να σταματήσουν αμέσως οι έρευνες που πραγματοποιεί η ExxonMobil στα θαλασσοτεμάχια της Κρήτης. Αναφέρεται μάλιστα σε «αμφισβητούμενες» περιοχές και σε οικόπεδα που ανήκουν σε λιβυκές θάλασσες, παραβιάζοντας όχι μόνο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου αλλά και κοινής λογικής αφού ακόμη και με τον κανόνα της μέσης γραμμής, τα οικόπεδα αυτά απέχουν δεκάδες ναυτικά μίλια από τις περιοχές ελέγχου της Λιβύης.
«Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τα σεισμικά δεδομένα περιοχών κοντά στα όρια των θαλασσίων συνόρων, ειδικά των περιοχών που βρίσκονται δίπλα στο σημείο 16 της ελληνο-ιταλικής συμφωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Φυσικά, η Τρίπολη γνωρίζει ότι βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν υπάρχει τίποτε αμφισβητούμενο στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτές οι κινήσεις όμως, μαρτυρούν πως η Τουρκία και η προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης που λειτουργεί ως μαριονέτα της Άγκυρας, ετοιμάζονται να θέσουν σε «εφαρμογή» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μόνο έτσι θα μπορούσε να εγείρει αξιώσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή η Τρίπολη και φυσικά μόνο με τις πλάτες της Τουρκίας.
«Θερμαίνουν» τα νερά Στην επιστολή που έστειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης , υπενθυμίζεται η αποστροφή της προσωρινής υπουργού Εξωτερικών, η οποία είχε μιλήσει για «ανεύθυνες πράξεις» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ισχυριστεί ότι Άγκυρα και Τρίπολη θα διαμαρτυρηθούν από κοινού για τις ελληνικές έρευνες στα νότια της Κρήτης.
Για την Αθήνα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από τις προκλητικές κινήσεις του GNU βρίσκεται η Τουρκία. Ένα νέο μέτωπο στα νότια της Ελλάδας θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική των γειτόνων που αναζητούν με κάθε τρόπο ένα επεισόδιο με την Ελλάδα.
Τα Επιτελεία ωστόσο, έχουν ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή με το πρόσχημα της υποστήριξης της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης ή της προστασίας του παράνομου μνημονίου που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Σχέδια αντιμετώπισης ενός τέτοιου περιστατικό έχουν καταρτιστεί εδώ και καιρό και προβλέπουν κλιμακωτές αντιδράσεις, ανάλογα με τον βαθμό της πρόκλησης.
Νέες προκλήσεις Ακάρ Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας φρόντισε να δώσει το περίγραμμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Άγκυρα τους επόμενους μήνες. Ο Ακάρ επισκέφθηκε το «Piri Reis», το πρώτο από τα Υποβρύχια 214 κλάσης «Reis» που κατασκευάζονται σε τουρκικά ναυπηγεία και ισχυρίστηκε ότι «τα 6 μίλια είναι το ανώτατο σημείο των ορίων που μπορούν να φτάσουν, πέρα από αυτό το όριο δεν αποδεχόμαστε καμία επέκταση χωρικών υδάτων», επιχειρώντας για μία ακόμη φορά παρέμβαση σε εθνικά ζητήματα της Ελλάδας.
Ωστόσο, η Αθήνα ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η επέκταση των χωρικών της υδάτων βρίσκεται πάντα στο τραπέζι και θα γίνει σε χρόνο που θα εξυπηρετεί τους εθνικούς σχεδιασμούς, διαμηνύοντας ότι οι απειλές και οι πολεμικές ιαχές δεν τρομοκρατούν και δεν εκφοβίζουν την Ελλάδα.