Για αποκλιμάκωση των σκληρών της πανδημίας έκανε λόγο ο επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, δίνοντας στοιχεία για τους αριθμούς των μολύνσεων και θανάτων καθώς και την άρση μέτρων στην Ευρώπη.
Όπως είπε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης: «Μέχρι σήμερα έχουμε 505 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θανάτους από τον κορωνοϊό. Σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκαν γύρω στο 28% εντός της τελευταίας εβδομάδας με περίπου 730.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκαν εντυπωσιακά, κατά 27%, καταγράφοντας λιγότερους από 3.240 θανάτους την ημέρα. Έχουμε να δούμε τέτοια ποσοστά εδώ και πολύ καιρό και φαίνεται πως η πτωτική πορεία δεν σταματάει».
«Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει την εντυπωσιακή μείωση όσο αφορά τη διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 29% μείωση στις διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 24%. Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση στη διασπορά της πανδημίας για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά.
Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε τέσσερις χώρες και δεν ήταν κι΄όλας σημαντική. Σημαντική βελτίωση πάνω από 30% βλέπουμε σε 23 χώρες», συνέχισε λέγοντας.
Όπως εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης: «Στο πλαίσιο αυτής της μαζικής βελτίωσης που παρατηρείται, οι χώρες ανάλογα με την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που σκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού».
Στη συνέχεια, δίνει παραδείγματα χωρών που αίρουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
«Από τις πρώτες χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Αγγλία και τώρα ακολουθούν και η Σκωτία και η Ουαλία. Ομοίως και στη Δανία δεν υπάρχουν περιορισμοί, ούτε στην Ελβετία.
Στη Γαλλία από τις 14 Μαρτίου δεν χρησιμοποιείται το αντίστοιχο covid pass στους κλειστούς χώρους, όπως και στην Πορτογαλία.
Η Ιταλία έχει ανακοινώσει άρση του covid pass από 1η Μαΐου και στις επόμενες δέκα ημέρες αποφασίζουν για διακοπή της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους».
Ο καθηγητής εξηγεί πως «όλα αυτά μπαίνουν στο πλαίσιο μείωσης των σκληρών δεικτών και της πολύ διαχειρίσιμης επιδημίας και αποτελεί εξέλιξη της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα».
Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως «ο παρεμβατισμός και οι εξωτερικές ρυθμίσεις σταδιακά θα μειωθούν, ενώ θα ενισχυθούν οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθούμε καθημερινά».
cnn.gr