Τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο εσωτερικό της Βουλής των Ελλήνων υπέγραψε σήμερα ο Κώστας Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι «χάρη σε αυτή την εξέλιξη, το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα και την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%».
Πρόκειται για έργο που έρχεται να ενισχύσει τις ευρύτερες ενέργειες και δράσεις της Βουλής των Ελλήνων, που στόχο έχουν τη συντονισμένη και δραστική μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος κατά τη λειτουργία της. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αναβαθμισμένου εξοπλισμού φωτισμού τεχνολογίας LED στο εσωτερικό του.
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενεργειακή καθαρότητα και τη μείωση των ενεργειακού αποτυπώματος του Μεγάρου της Βουλής, τόνισε ότι:
«Εκτός από το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Βουλής, που περιλαμβάνει αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων και των κλιματιστικών, προστίθεται και το έργο της αντικατάστασης του φωτισμού στο εσωτερικό της Βουλής, τοποθετώντας φωτιστικά τύπου LED στη Βουλή, έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένο και το εσωτερικό του κτιρίου με την ανάγκη μειωμένου, ενεργειακού αποτυπώματος».
«Χάρη σε αυτή την προσθήκη ενεργειακού και αποτελεσματικού φωτισμού αναβαθμίζεται και η ενεργειακή τάξη του κτιρίου της Βουλής από Δ σε Β», είπε και πρόσθεσε πως «καταφέρνουμε να βάλουμε ένα κτίριο που είναι μνημείο, από την εποχή του Όθωνος, στη σύγχρονη εποχή με όρους προσεκτικούς και εναρμονισμένους με τις ανάγκες της εποχής».
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «σε λίγους μήνες πλέον, η Βουλή θα έχει όλη αυτή την υποδομή που θα της επιτρέπει να είναι ένα παλιό και ταυτόχρονα σύγχρονο κτήριο».
Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 25/11/2021, με διεθνή ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, ενώ η συμβασιοποίησή του έργου ορίστηκε στις 19 Απριλίου του 2022, με συμβατικό τίμημα 587.689,78 ευρώ.
Με την προσθήκη του νέου υποέργου της ενεργειακής αναβάθμισης φωτισμού στο εσωτερικό του Μεγάρου, βελτιώνεται επιπλέον το ενεργειακό αποτύπωμα κατά 6%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας, με την υλοποίηση όλων των ενεργειακών παρεμβάσεων, διαμορφώνεται συνολικά στο 36%. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 ετησίως, κατά 39%. Η δε ενεργειακή τάξη του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων βελτιώνεται κατά 2 ενεργειακές κατηγορίες, δηλαδή από Δ σε Β.
cnn.gr