Μία εκτροπή μόλις… 15.000 χιλιομέτρων χρειάστηκε να κάνει ένα αεροσκάφος που εστάλη από τη Μόσχα για να παραλάβει Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα και την Ισπανία, την απέλαση των οποίων είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες οι δύο χώρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η παράκαμψη έγινε λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης πτήσεων, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο στοιχεία από το FLightRadar24.
«Παρότι η Ισπανία και η Ελλάδα παραχώρησαν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, οι πτήσεις περιηγήθηκαν σε άλλες χώρες που διατηρούν απαγορεύσεις στις ρωσικές πτήσεις», ανέφερε ο ιστότοπος.
Σύμφωνα με την πηγή, το συνολικό μήκος της πτήσης ήταν 15.163 χλμ., «ελάχιστα μικρότερη με τη μεγαλύτερη σε απόσταση πτήση αυτή τη στιγμή στον κόσμο, μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσει τον εναέριο χώρο της για την Ρωσική Ομοσπονδία, μετά τη ρωσική εισβολή, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε Αεροπορική οδηγία (notam) για την απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της Ρωσίας στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, με ισχύ από τις 28 Φεβρουαρίου, 2022.
Ειδικότερα η notam προβλέπει τα ακόλουθα:
- Αεροσκάφη Ρωσικής ιδιοκτησίας, Ρωσικών αεροπορικών εταιρειών (AOC) ή Ρωσικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών τζετ απαγορεύεται να προσγειωθούν, να απογειωθούν, να εισέρχονται και να πραγματοποιούν διελεύσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας.
- Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, νοσοκομειακές πτήσεις και πτήσεις για σκοπούς έρευνας και διάσωσης κατόπιν έγκρισης της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και όλες οι πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
- Η notam έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει ήδη από σήμερα Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
cnn.gr