Το λάκτισμα της επανεκκίνησης και συνάμα της επιτάχυνσης του ερευνητικού προγράμματος για υδρογονάνθρακες που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημοποίησε και το γύρισμα της κλεψύδρας για την πρώτη γεώτρηση, η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 στα Ιωάννινα, σε μια από τις πιο ώριμες περιοχές για περαιτέρω αναζήτηση κοιτασμάτων.
Η θετική προοπτική στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, με την οποία θα σηκωθεί, για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, η αυλαία των ερευνητικών γεωτρήσεων στην πατρίδα μας έστρεψε πάνω της τους κοινοβουλευτικούς προβολείς.
Τα στελέχη της εταιρείας Energean, μετά τη σύσκεψη της Τρίτης στη ΔΕΠΑ, ενημέρωσαν για τις θετικές ενδείξεις για εντοπισμό κοιτασμάτων στον νομό Ιωαννίνων, και τον Ηπειρώτη Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Τα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ αλλά και τις διασυνδέσεις θα αποτελέσουν τον κορμό του εθνικού ενεργειακού μείγματος, όπως έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός.
Στο διάστημα που μεσολάβησε αναλήφθηκαν ενέργειες που συντείνουν προς την κατεύθυνση της επίσπευσης, η οποία υπαγορεύεται από τις ενεργειακές και γεωπολιτικές εξελίξεις.
«Από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου, από πλευράς Υπουργείου, δεσμευόμαστε ότι θα αναβαθμίσουμε όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις. Και θα αναβαθμίσουμε την ΕΔΕΥ, την ελληνική κρατική εταιρεία, η οποία συντονίζει και αδειοδοτεί όλη αυτή την διαδικασία, ώστε -εφόσον χρειαστεί- και αυτή να συνδράμει σε προσπάθειες εξερεύνησης» διαμήνυε ο πρωθυπουργός από την έδρα της ΔΕΠΑ την περασμένη Τρίτη.
Για την επίτευξη του νέου εθνικού στόχου, που ετέθη από τον πρωθυπουργό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητήσει από μια μία νέα task force να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δευτερευόντως θα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι και να διευκολυνθούν οι έρευνες.
Όπως έχει υπογραμμίσει δε, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, μέσω της οποίας θα ανακοινώνει αφενός τις κυβερνητικές αποφάσεις και αφετέρου τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας. Ο νέος φορέας μάλιστα θα ζητάει να καταθέσουν άμεσα τις προθέσεις.
Όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται σε τρεις χρονικές ζώνες και στόχος καταρχάς είναι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, που δίνουν τις πρώτες ενδείξεις για πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων, σε 1-2 χρόνια, δηλαδή το 2023-2024.
Κατόπιν και εντός τριών έως τεσσάρων ετών, δηλαδή μέσα στη διετία 2025-2026, η περάτωση των ερευνητικών γεωτρήσεων, που επιβεβαιώνουν το μέγεθος και την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Έπεται η έναρξη της παραγωγής φυσικού σε έξι με επτά χρόνια εντός της διετίας δηλαδή 2028-2029.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη σύσταση μιας ενιαίας εταιρείας η οποία θα προκύψει από την απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων.
Η νέα εταιρική οντότητα θα δεν θα αναλάβει, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου μόνο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Δηλαδή στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, στον EastMed και στον ελληνοϊταλικό IGI στην οποία οποία εταίρος είναι η Edison.
Αυτό θα γίνει και το όχημα για την εξυπηρέτηση της νέας, εθνικής στρατηγικής στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Η χάραξη της θα υπηρετεί έναν διττό στόχο: από τη μια την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και από την άλλη την ανάπτυξη αγωγών, μέσω ων οποίων θα γίνεται η μεταφορά αποθεμάτων στην Ελλάδα και από την άλλη θα διασυνδέουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αφρική.
Με αυτόν τον συνδυασμό διευρύνονται οι εφοδιαστικοί διάδρομοι της Ευρώπης και συνεπακόλουθα ενισχύεται η γεωπολιτική σημασία της χώρας.
cnn.gr