Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει και τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας -κάτι που γίνεται ιδιαίτερα επιτακτικό μετά από τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων, αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξή τους και θα υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο, που έχει η συνεργασία στην ενέργεια, ιδιαίτερα στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο.
Είναι σαφές, όπως επισημαίνουν από την ελληνική κυβέρνηση, ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό, γεγονός ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον ρόλο- κλειδί της Ελλάδας στην περιοχή, αλλά και της αναγνώρισης των πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει με τις υποδομές που αναπτύσσει για την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής – και το έχει αποδείξει ήδη με το παράδειγμα της Βουλγαρίας, καθώς και με τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB.
Η Σύνοδος, στην οποία θα δώσουν ακόμη το «παρών» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να καταλήξει στην υιοθέτηση Διακήρυξης για την ενεργειακή ασφάλεια και την πράσινη μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια.
Νέο τετ-α-τετ με τον Σολτς
Μόλις μια εβδομάδα από την επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει ένα νέο τετ-α-τετ με τον Γερμανό καγκελάριο στο Βερολίνο.
Οι επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη γερμανική πρωτεύουσα στοχεύουν στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Με «ατού» την ενέργεια εν μέσω της τρέχουσας δύσκολης συγκυρίας, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» των προηγούμενων ετών και να ανατρέψει την τουρκική διείσδυση στις γειτονικές χώρες.
Παράλληλα, η νέα συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να καταγγείλει για άλλη μια φορά τις τουρκικές προκλήσεις -με πλέον πρόσφατη την προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και σκάφους του Λιμενικού στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.
Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες.
Η ελληνική πλευρά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τόσο στη στάση που τηρεί πλέον η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, όσο και στον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετωπίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Από τη συνάντηση των Μητσοτάκη-Σολτς στην Αθήνα επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που οφείλεται στην κλιμάκωση των απειλών της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου.
Το Βερολίνο έχει λάβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τόσο μέσω της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όσο πλέον και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια στόματος Όλαφ Σολτς.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (01/11), ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε στον Όλαφ Σολτς τα «παράπονά» του για τη στάση της Γερμανίας έναντι Τουρκίας και Ελλάδας.
Σε επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με τον Γερμανό καγκελάριο, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
cnn.gr