Κικίλιας: Διασώζουμε το σκυριανό άλογο, προστατεύουμε την κληρονομιά μας

«Αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της Σκύρου και προβάλλουμε την πολιτιστική της κληρονομιά σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για τη διάσωση του σκυριανού αλόγου.

Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ στηρίζει τις πρωτοβουλίες για την επιβίωση αυτής της σπάνιας και πανάρχαιας φυλής αλόγων, προσπάθεια στην οποία συμβάλλει καθοριστικά και ο ιδιωτικός τομέας. Η εταιρεία VKC και ο πρόεδρός της Βασίλης Καρατσώλης, ανέλαβαν τη χορηγία για τα τροφεία και την υγειονομική περίθαλψη 64 σκυριανών αλόγων που διαβιούν στο κτήμα “Μουριές”, με φροντίδα και σωστή, ελεγχόμενη αναπαραγωγή, έτσι ώστε να σταματήσουν να αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση.

Το σκυριανό αλογάκι (equus caballus skyriano) είχε ξεχωριστή θέση στην αρχαιότητα. Η παράδοση το θέλει απόγονο των αλόγων που είχε πάρει ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, ενώ συνδέεται και με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, τα μικρόσωμα άλογα που αναπαριστώνται στην πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο του Παρθενώνα, φέρεται να ανήκουν σε αυτή τη φυλή.


cnn.gr