Συγκεκριμένα, την κατεβάζει στις πεντέμισι μονάδες πλέον.
Η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (24,5%) αυξάνεται κατά 0,5%, διαμορφώνοντας τελικά την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5,5%.
Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να πιέζεται περαιτέρω μετά την πρόσκαιρη, όπως φαίνεται, ανοδική του πορεία, ανιχνευόμενο στο 12%.
Η δημοσκοπική εικόνα των υπόλοιπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την Ελληνική Λύση το 3,5% και το ΜέΡΑ25 το 2%, ποσοστό που δεν θα του εξασφάλιζε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Μόνη διαφοροποίηση, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ηλίας Κασιδιάρης (2%), πρώην βουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.
Την ίδια ώρα, η πλειονότητα (76%) θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τους περισσότερους να αποδίδουν την εν λόγω ανεπάρκεια όχι σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η ενεργειακή κρίση ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά στις πολιτικές, δεξιές ιδέες του κυβερνώντος κόμματος.
Ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες.
«Τα ευρήματα αλλά και το ότι περίπου οι μισοί πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών επιβεβαιώνουν την υπόθεση ότι η αντικυβερνητική «γκρίνια» έχει μετασχηματιστεί σήμερα σε διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Είναι μια σαφής ένδειξη αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Μια κοινωνία κουρασμένη και θυμωμένη, έτοιμη να μεταβάλει την εκλογική της συμπεριφορά. Κερδισμένο στη μεγάλη εικόνα είναι σαφώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει μετά από μια περίοδο στασιμότητας να κερδίζει πόντους, ευνοούμενο σαφώς και από την υποχώρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος. Ενδεικτικό τούτου, ότι η κοινή γνώμη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια πενταετία, μοιάζει απόλυτα διχασμένη σε σχέση με το ποιο πολιτικό κόμμα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα την ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εν τούτοις, στο νέο τοπίο, δεν θα πρέπει κανείς να υποτιμάει τα διδάγματα της προηγούμενης ταραχώδους δεκαετίας αλλά και της πολύ πρόσφατης εκλογικής ιστορίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας: Οι κρίσεις αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάδειξη δυνάμεων που προσανατολίζονται στην κοινωνική αλλαγή με προοδευτικό πρόσημο αλλά και άλλων, υπερσυντηρητικών, που επιχειρούν να διαιρέσουν και να γυρίσουν το μεγάλο ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας», παρατηρεί ο επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata, Άγγελος Σεριάτος.
cnn.gr