Στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.
Ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών, ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φάση της οικονομικής ύφεσης.
«Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά και τη συγκράτηση των τιμών.
Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη, με τη διαπραγμάτευση επί κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στον ενεργειακό «εφιάλτη», που έχει αναδυθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, να προδιαγράφεται μακρά και σκληρή κυρίως εξαιτίας της γερμανικής εναντίωσης προς την επιβολή (οποιουδήποτε) πλαφόν.
«Στοίχημα» για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» είναι η διασφάλιση της ενότητας, όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος υπογράμμισε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής τη σημασία του να εκπεμφθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί».
Επί τάπητος στις Βρυξέλλες βρίσκεται το τελευταίο «πακέτο» συμβιβαστικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς συγκράτηση της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών της ενέργειας, με αιχμή το αποκαλούμενο «δυναμικό» πλαφόν σε επίπεδο Χρηματιστηρίου TTF (Title Transfer Facility).
Το Βερολίνο αντιτίθεται (και) στην επιβολή του «δυναμικού» πλαφόν, πιέζοντας κατά πληροφορίες για την αφαίρεση της σχετικής πρότασης από το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.