Σχολικός εκφοβισμός: Ένα φαινόμενο με τρομακτικές συνέπειες στην κοινωνία

Παρότι η γονεϊκότητα στην Ελλάδα έχει αλλάξει μορφή τα τελευταία χρόνια, ενσωματώνοντας καλύτερα πρακτικές ενσυναίσθησης και θετικής ψυχολογίας, τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού ή bullying, όπως είναι ο διεθνής όρος που έχει επικρατήσει, εξακολουθούν να σοκάρουν την κοινωνία.

 

Αρχικά, χρειάζεται να ξεκαθαριστεί πως με τον όρο αυτό περιγράφουμε περιστατικά έκφρασης ανισότητας δύναμης, η οποία μπορεί να εκφράζεται με διαφορά ανάμεσα σε δύο παιδιά σχετικά με τη σωματική τους διάπλαση, την κοινωνική τους τάξη, τη λεκτική τους έκφραση και στο ‘κύρος’ ή τον ρόλο που έχουν ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά – μια θέση μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η επιβολή τους. Το δεύτερο βασικό γνώρισμα του σχολικού εκφοβισμού είναι η επανάληψη της επιβολής σε βάθος χρόνου από τη στιγμή που οι ρόλοι και οι δυναμικές του κάθε παιδιού παγιώνονται στο συγκεκριμένο κοινωνικό σύνολο.

Εναλλακτικά, σχολικό εκφοβισμό συνιστά η επιθετική συμπεριφορά που είναι εσκεμμένη, απρόκλητη και επαναλαμβανόμενη, αποτελεί κατάχρηση εξουσίας και εμπεριέχει ανισότητα στη δύναμη αντικειμενική (π.χ. σωματική) ή αντιληπτή (π.χ. προσωπικότητας). Εν ολίγοις, κατευθύνεται προς θύματα που εκλαμβάνονται από τους θύτες (έναν ή πολλούς μαζί) ως αδύναμα, είτε σωματικά είτε ψυχολογικά.


cnn.gr