Παραμένει θολό το τοπίο για την απάντηση της Ευρώπης έναντι της ενεργειακής κρίσης. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα, Τετάρτη, κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία υπέρ της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου, ωστόσο η διαφωνία -που εδράζεται κυρίως στη στάση της Γερμανίας- για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία σήμερα, ότι οι χώρες θα πρέπει να αρχίσουν από κοινού την αγορά φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι, και συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται μια εναλλακτική τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θέλουν να είναι έτοιμος ο μηχανισμός για κοινές αγορές φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα, σημείωσε Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε τις κοινές αγορές και να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική δύναμη ολόκληρης της οικονομίας της ΕΕ ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των προμηθειών για τον επόμενο χειμώνα, που μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμος από τον φετινό» δήλωσε ο Σικέλα μετά τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ.
«Συνεπώς ζητήθηκε από την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες» δήλωσε.
Η συνάντηση των υπουργών της Ένωσης στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Σικέλα, ο οποίος ήταν οικοδεσπότης της συνάντησης καθώς η Δημοκρατία της Τσεχίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ.
Σύμφωνα με το Reuters, το πακέτο προτάσεων των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ θα υποβληθεί στην Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα.
Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, περαιτέρω βήματα για τη μείωση της ζήτησης και την προώθηση της κοινής αγοράς φυσικού αερίου. Αλλά η συμφωνία για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) αποδείχθηκε άπιαστη.
«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – εάν αυτό είναι σε αυτό το στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών που υποστηρίζουν αυτό το μέτρο», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της μεγαλύτερης αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχουν αντιταχθεί.
Αργά βήματα εν μέσω αναταραχής
Η Ευρώπη προχωρά με μικρά βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που τα προβλήματα αυξάνονται και εν μέσω προκλήσεων εκ μέρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην Πολωνία, ο χειριστής του αγωγού PERN ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε διαρροή το απόγευμα της Τρίτης σε τμήμα του αγωγού πετρελαίου Druzhba περίπου 70 χιλιόμετρα από την πόλη Πλοκ στην κεντρική Πολωνία.
Ο αγωγός Druzhba είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, που προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης.
«Εδώ μπορούμε να μιλήσουμε για τυχαία ζημιά», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο ανώτατος αξιωματούχος της Πολωνίας, υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποδομές, Ματέους Μπέργκερ.
Την ίδια ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Στην ομιλία του στο ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη.
Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν μεγάλο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.
Ο ίδιος τόνισε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως το αέριο μπορεί ακόμη να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θέλει ή όχι να προμηθεύεται αέριο μέσω αυτού.
Σε ό,τι αφορά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» κάνοντας παράλληλα λόγο για ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας, με στόχο να υπονομεύσει τη ενεργειακή ασφάλεια μιας ολόκληρης ηπείρου. Οι υπολογισμοί πίσω από την ενέργεια ήταν αρκετά κυνικοί, να μπλοκάρουν και να καταστρέψουν τις οικονομικές πηγές ενέργειας και να στερήσουν από εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανικούς καταναλωτές το φυσικό αέριο, τη θέρμανση, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλους πόρους».
Τόνισε δε, πως η «επίθεση» εναντίον των αγωγών Nord Stream είναι ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο», καθώς δείχνει πως κινδυνεύουν σημαντικές ενεργειακές ή τηλεπικοινωνιακές υποδομές.