«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει» επισήμανε.
«Τα πάντα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε ο κ. Μπορέλ.
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο, τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες, όσο και ως προς την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.
Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συνμίλησαν με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά έγινε και βιντεοδιάσκεψη με την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας.
«To πρωί είχαμε συνάντηση με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας. Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα χαρακτηρίζεται από δύο λέξεις: Η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία». Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο.«Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά» ανέφερε.
Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος». «Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» επισήμανε.
cnn.gr