«Η Δύση εκβιάζει τη Ρωσία, αλλά η Ρωσία έχει πολλά όπλα με τα οποία μπορεί να απαντήσει. Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε για να υπερασπιστούμε τον λαό μας», είπε μεταξύ άλλων.
«Έχω εμπιστοσύνη στην υποστήριξή σας», πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης και ανάπτυξης.
Απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες και τους κατοίκους των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης και ανάπτυξης.
«Στόχος της Δύσης είναι να αποδυναμώσει και να καταστρέψει. Και το λένε ανοιχτά αυτό» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ο στόχος της «απελευθέρωσης των πολιτών της περιφέρειας του Ντονμπάς παραμένει αμετάβλητος».
Παρά τη διεθνή κατακραυγή, ο Πούτιν δήλωσε πως στηρίζει όσους σχεδιάζουν δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές της Ουκρανίας.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε ασφαλείς συνθήκες για τη διενέργεια αυτών των δημοψηφισμάτων» δήλωσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας σε αυτό το σημείο τη μερική επιστράτευση.
«Τονίζω ότι είναι μερική. Θα στρατολογηθούν μόνο αυτοί που είναι έφεδροι» διεμήνυσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί.
«Η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα» τόνισε επίσης.
Την ίδια ώρα, κατηγόρησε τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» εναντίον της Ρωσίας και σε μια σοβαρή απειλή, λέγοντας πως η χώρα του έχει μοντέρνα όπλα μαζικών καταστροφών.
«Δεν μπλοφάρω» ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Σοϊγκού: 300.000 άνδρες θα συμμετέχουν στον πόλεμο
Μετά τον Ρώσο πρόεδρο, μίλησε και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Σεργκέι Σοϊγκού λέγοντας, πως «η μερική επιστράτευση είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της γραμμής επαφής μήκους 1.000 χιλιομέτρων, καθώς και των απελευθερωμένων εδαφών».
Εξήγησε πως το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην «στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των Ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.
Ενωμένη η Δύση στο ΣΑ του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, μιλώντας νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ο Πούτιν πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Πούτιν θα εγκαταλείψει τις «αυτοκρατορικές του φιλοδοξίες» που κινδυνεύουν να καταστρέψουν την Ουκρανία και τη Ρωσία μόνο εάν αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος.
«Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα αποδεχτούμε καμία ειρήνη που υπαγορεύεται από τη Ρωσία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να αποκρούσει τη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο καγκελάριος στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Η επιστροφή του ιμπεριαλισμού, με τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, δεν ήταν απλώς καταστροφή για την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια τάξη ειρήνης που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε και κάλεσε τον ΟΗΕ να το υπερασπιστεί ενάντια σε εκείνους που θα προτιμούσαν έναν κόσμο όπου οι «ισχυροί κυβερνούν τους αδύναμους».
«Ειναι δυνατόν να παρακολουθούμε ανήμποροι καθώς κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν ξανά σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου ο πόλεμος είναι ένα κοινό μέσο πολιτικής, τα ανεξάρτητα έθνη πρέπει να ενωθούν με τους ισχυρότερους γείτονες ή τους αποικιακούς αφέντες τους και η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προνόμιο για τους λίγους τυχερούς;» αναρωτήθηκε ο Σολτς.
Ο πόλεμος «δεν πάει πολύ καλά» για τη Ρωσία, δήλωνε νωρίτερα ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού Mαρκ Μάιλι από την Πολωνία, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να κάνει τις αντιδράσεις της Μόσχας λιγότερο σίγουρες και ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη πρέπει να διατηρήσουν την εγρήγορση.
Αντιδράσεις για τα σχεδιαζόμενα δημοψηφισματα
Σφοδρές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα έχουν προκαλέσει τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, την ώρα που σήμερα, Τετάρτη αναμένεται και διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι φιλορωσικές αρχές ανήγγειλαν χθες Τρίτη την επείγουσα διεξαγωγή -από την 23η ως την 27η Σεπτεμβρίου- «δημοψηφισμάτων» για την ένωση των περιφερειών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με τη Ρωσία, εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Ευχαριστώ όλους τους φίλους και εταίρους της Ουκρανίας για τη μαζική και αυστηρή καταδίκη της πρόθεσης της Ρωσίας να οργανώσει τα νιοστά ψευτοδημοψηφίσματα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού διαγγέλματός του.
Παράλληλα, υποβάθμισε τη σημασία της επείγουσας οργάνωσης των «δημοψηφισμάτων» αυτών.
Αναφέρθηκε σε «θορυβώδεις ειδήσεις από τη Ρωσία», προσθέτοντας «και τι έγινε; Ποιο είναι το νέο σε σχέση με αυτό που είχε ειπωθεί προηγουμένως;».
«Η θέση μας δεν αλλάζει ανάλογα με τον θόρυβο της μιας ή της άλλης είδησης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, για τον οποίο ζητούμενο είναι «να διατηρηθεί η πίεση» στη Ρωσία. «Ας διατηρήσουμε την ενότητά μας, ας προστατεύσουμε την Ουκρανία, ας απελευθερώσουμε τα εδάφη μας κι ας μη δείξουμε καμία αδυναμία», πρόσθεσε.
cnn.gr