Η Φινλανδία ετοιμάζεται να λάβει την ιστορική απόφαση για το εάν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ «πριν από τα μέσα καλοκαιριού», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στη ρωσική επιθετικότητα.
Παρότι παραδοσιακά η σκανδιναβική αυτή χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων δεν είχε ευθυγραμμιστεί στρατιωτικά με τη συμμαχία για να μην ενοχλήσει τη γειτονική της Ρωσία -με την οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων- οι πολίτες φαίνεται τώρα πως στηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian το ποσοστό των πολιτών που βλέπει θετικά μια τέτοια κίνηση αυξήθηκε από το 30 στο 60%.
«Μην υποτιμάτε τη δυνατότητα των Φινλανδών να λαμβάνουν ταχύτατα αποφάσεις όταν αλλάζει ο κόσμος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο τέως Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στο κοινοβούλιο της χώρας έκθεση για την εθνική ασφάλεια, που θα βοηθήσει τους βουλευτές να λάβουν αποφάσεις για το σημαντικό αυτό θέμα.
Η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή:
«Θα πρέπει να λάβουμε προσεκτικές αποφάσεις αλλά χωρίς να καθυστερήσουμε περισσότερο από όσο πρέπει».
«Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε κάποια απόφαση πριν από τα μέσα καλοκαιριού» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια.
Με τη σειρά του, ο τέως πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ εκτίμησε πως η αίτηση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα κατατεθεί κάποια στιγμή μέσα τον Μάιο, πριν από τη σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Στόλτενμπεργκ: Σχέδιο για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στα εξωτερικά σύνορα του ΝΑΤΟ
O επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε πως η συμμαχία έχει σχέδια για την ανάπτυξη μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας στα εξωτερικά σύνορα, για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση της Ρωσίας.
Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO «βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ θεμελιακής μεταμόρφωσης», που θα αντανακλά «τις μακροπρόθεσμες συνέπειες» των ενεργειών του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι νέα πραγματικότητα, νέα ομαλότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Κατά συνέπεια, ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς διοικητές μας να μαςπαρουσιάσουν επιλογέςγια αυτή που αποκαλούμεεπανεκκίνηση, μακροπρόθεσμη αναπροσαρμογή του NATO», δήλωσε ο Νορβηγός επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για έναν χρόνο ακόμη, είπε επίσης στη συνέντευξή του ότι οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές αυτές θα ληφθούν στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη τον Ιούνιο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και εξώθησε τις κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης να επανεξετάσουν τις πολιτικές τους για την άμυνα.
cnn.gr