Τρία σημάδια προβλήματος καρδιάς στα παιδιά: Κάθε γονιός πρέπει να τα ξέρει αυτά

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι έγκυες γυναίκες υποβάλλονται σε υπερηχογράφημα οθόνης εμβρύου είναι για να ανιχνεύσουν συγγενείς καρδιακές παθήσεις», λέει η δρ. Sharon E. O’Brien, διευθύντρια παιδοκαρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ανάλογα με τον τύπο του υπερήχου και την ευαισθησία της εξέτασης, αυτές οι απεικονίσεις μπορούν να ανιχνεύσουν από 65% έως 95% των συγγενών καρδιοπαθειών.

Αλλά δεν ξεκινούν όλες οι καρδιακές παθήσεις στην μήτρα. Η δρ. O’Brien λέει ότι αυτά είναι γνωστά ως επίκτητα καρδιακά προβλήματα και δεν αναπτύσσονται μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία ή και αργότερα.

Παρακάτω δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά σημάδια ότι ίσως αντιμετωπίζει το παιδί σας καρδιακά προβλήματα.

Υπερβολική εφίδρωση και κακή αύξηση βάρους

Εάν το παιδί ιδρώνει πολύ, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακό πρόβλημα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε προσοχή στα νεογέννητα που το κάνουν αυτό, είπε ο δρ. Achiau Ludormirsky, παιδοκαρδιολόγος στο νοσοκομείο παίδων Hassenfeld στο NYU Langone.

“Αν υπάρχει υπερβολική εφίδρωση, όπου πρέπει να αλλάζετε ρούχα στο παιδί κάθε δύο με τρεις ώρες, αυτό είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει”, είπε ο ίδιος.

Ο δρ. Ludormirsky πρόσθεσε ότι η αργή αύξηση του σωματικού βάρους λόγω κακής σίτισης μπορεί επίσης να σηματοδοτεί πρόβλημα καρδιάς, ιδιαίτερα εάν το μωρό σας αποκοιμιέται πάνω στο στήθος την ώρα που θηλάζει ή στο μπιμπερό λίγο μετά την έναρξη του ταΐσματος, εμποδίζοντάς τα να λάβουν τις θερμίδες που χρειάζονται.

“Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε το μωρό να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό, κάτι που κλινικά αναφέρεται ως ταχύπνοια – υψηλός αναπνευστικός ρυθμός”, είπε.

Όλα αυτά τα συμπτώματα, μαζί με έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό (ταχυκαρδία) μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί σας έχει ενδοκαρδιακή παροχέτευση: μη φυσιολογικές οδοί ροής αίματος προκαλούν υπερφόρτωση όγκου και πίεσης αίματος στην καρδιά.

“Αν και φυσικά το νεογέννητό σας θα παρακολουθείται μετά τη γέννηση, αν επιστρέψετε στο σπίτι και παρατηρήσετε ότι έχει μπλε χείλη ή άκρα, αυτό μπορεί να είναι κυανωτική καρδιακή νόσος που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και πρέπει να το αναφέρετε άμεσα στον παιδίατρο”, πρόσθεσε ο δρ. Ludormirsky.

Πόνος στο στήθος (και άλλα περίεργα συναισθήματα)

Ο πόνος στο στήθος δεν είναι καμπανάκι καρδιάς μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τα μικρά παιδιά.

“Για τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν τι συμβαίνει”, είπε ο δρ. O’Brien. “Είναι φυσιολογικό οι καρδιακοί παλμοί να αλλάζουν με βάση αυτό που κάνουμε, όπως ο ύπνος έναντι του τρεξίματος, αλλά μερικές φορές οι καρδιακοί παλμοί μπορεί να είναι ασυνήθιστα γρήγοροι όταν δεν χρειάζεται”.

Να προσέχετε τον πόνο στο στήθος που μπορεί να επί της ουσίας να είναι αίσθημα παλμών, μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως η δυσανεξία στην άσκηση, το να μην μπορεί το παιδί να ακολουθήσει τον ρυθμό παιχνιδιού των φίλων του και να είναι κουρασμένο όλη την ώρα. Για παράδειγμα ένα μικρό παιδί που θέλει να το έχετε στα χέρια ή στο καρότσι στο σουπερμάρκετ, την ώρα που συνομήλικα παιδιά περπατούν χωρίς δυσκολία.

“Εάν το παιδί σας έχει βιώσει λιποθυμία, αυτό είναι μια μεγάλο καμπανάκι καρδιάς που χρειάζεται άμεση αξιολόγηση”, είπε ο δρ. O’Brien.

Εκτός από τον πόνο στο στήθος, παρατηρήστε εάν εμφανιστούν αντίστοιχα συμπτώματα σε μικρά παιδιά, όπως πυρετός ή εξάνθημα. “Αυτό θα μπορούσε να είναι νόσος Kawasaki, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες και απαιτεί θεραπεία”, είπε ο δρ. O’Brien.

Οικογενειακό ιστορικό

Μερικές φορές το σημάδι ότι τυχόν καρδιακά προβλήματα μπορεί να είναι πρόβλημα για το παιδί σας μπορεί να βρεθεί στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας.

“Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένα οικογενειακό γονίδιο υπερχοληστερολαιμίας”, είπε ο δρ. Ludormirsky. “Πρόκειται για υψηλή χοληστερόλη σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πάντα καλύτερο να δει το παιδί σας ένας καρδιολόγο για να βοηθήσει στην πρόληψη της πρώιμης στεφανιαίας νόσου”.

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας είχε υποστεί καρδιακή προσβολή σε νεαρή ηλικία, χρειάζεται βηματοδότη, ή έχει οποιοδήποτε άλλο καρδιακό πρόβλημα, ο δρ. O’Brien συνιστά να το αναφέρετε στον παιδίατρό σας, ώστε να το γνωρίζει και να μπορεί να το αξιολογήσει ανάλογα.

φωτό: iStock


Πηγή