Η μάχη στο Ντονμπάς προδιαγράφεται σκληρή και μακρά, και όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, όπως προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρέστη ο επικεφαλής διπλωματίας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας περισσότερα όπλα για το Κίεβο «τώρα γιατί μετά θα είναι αργά», ολικό ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, και λογοδοσία για τα εγκλήματα κατά της χώρας του.
Το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού Στρατού αναμένει πως η Ρωσία πιθανώς θα εξαπολύσει νέα επίθεση στο Κίεβο εφόσον κατορθώσει να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει όλη την Ουκρανία, αν και το βραχυπρόθεσμο επίκεντρο της εισβολής της είναι τώρα το ανατολικό τμήμα της χώρας, επισημαίνει επίσης η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μιλιάρ.
Ταυτόσημη είναι η εκτίμηση του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να διαβλέπει πως οι φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν αλλάξει, και ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ανέφερε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ότι ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται ενώπιον μεγάλης μάχης στα ανατολικά της χώρας.
«Υπάρχει μια σημαντική μάχη μπροστά μας, κάτω στα νοτιοανατολικά, γύρω από το Ντονμπάς, στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου οι Ρώσοι σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν την επίθεση» δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό το ερώτημα του πώς θα τελειώσει όλο αυτό», επισήμανε.
Από ρωσικής πλευράς την ίδια στιγμή, ήλθε για πρώτη φορά παραδοχή για «σημαντικές» στρατιωτικές απώλειες στην Ουκρανία. «Έχουμε υποστεί σημαντικές στρατιωτικές απώλειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο Sky News. «Είναι μία τεράστια τραγωδία για εμάς» είπε, ενώ αρνήθηκε να προσδιορίσει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών.
Διά στόματος Πεσκόφ εκτοξεύτηκαν εκ νέου και απειλές εναντίον της Σουηδίας και της Φινλανδίας· εάν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να «επαναφέρει την ισορροπία» με δικά της μέτρα, διαμήνυσε. Και σε μία αναφορά που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και υπονοούμενα, ο Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μία τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε εν τω μεταξύ την Πέμπτη πως το Κίεβο παρουσίασε στη Μόσχα ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που περιείχε «απαράδεκτα» στοιχεία, αλλά η Μόσχα παρόλα αυτά, κατά τη δήλωσή του, θα συνεχίσει τις συνομιλίες. Το Κίεβο απέκρουσε τις δηλώσεις Λαβρόφ, διά του διαπραγματευτή της Μιχαήλο Ποντόλιακ, λέγοντας πως έχουν «καθαρά προπαγανδιστική σημασία» και θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή από τη σφαγή στην Μπούτσα.
«Τελευταία ευκαιρία» διαφυγής
Οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί πλέον στα ανατολικά, με τις ουκρανικές αρχές να απευθύνουν δραματικές εκκλήσεις προς τους αμάχους να απομακρυνθούν από το Ντονμπάς πριν ανακοπούν οι δίοδοι διαφυγής.
Ήδη ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική γραμμή καθήλωσε τρένα που απομάκρυναν αμάχους από την περιφέρεια του Ντονέτσκ. Οι τοπικές αρχές ανέφεραν πως «χτυπήθηκε γραμμή επιβίωσης για δεκάδες χιλιάδες πολίτες». Χιλιάδες επιβάτες εγκλωβίστηκαν στον σταθμό Μπαρνίκοβ.
Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι για τους αμάχους της ανατολικής Ουκρανίας «η τελευταία ευκαιρία» να εκκενώσουν την περιοχή, προειδοποίησαν την Πέμπτη οι τοπικές αρχές εν αναμονή μαζικής επίθεσης το ρωσικού στρατού.
«Οι ερχόμενες ημέρες είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για αναχώρηση. Όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της περιοχής Σεργκέι Γκαϊντάι, λέγοντας πως οι Ρώσοι «αποκόπτουν όλες τις πιθανές οδούς εξόδου».
«Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι πρέπει να φύγουν άμεσα», δήλωνε την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της πόλης Ντίπρο, Μπόρις Φιλάτοφ.
Το Ντίπρο, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μέχρι στιγμής «διαφύγει» από τις σφοδρότερες μάχες που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς άλλες πόλεις στα νοτιοανατολικά, όπως η Μαριούπολη, όμως τελεί πλέον εν αναμονή σφοδρής επίθεσης.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι «ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων» φθάνουν αυτή τη στιγμή στο Ντνίπρο, τη βιομηχανική πόλη στον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί το όριο των ανατολικών περιοχών της χώρας, από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που βομβαρδίζονται τις τελευταίες ημέρες.
Οι ουκρανικές αρχές καλούν εδώ και πολλές ημέρες τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή το ταχύτερο, προειδοποιώντας πως διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο και όταν η ρωσική επίθεση εκδηλωθεί κανείς δεν θα μπορεί να τους βοηθήσει.
Συνολικά 4.676 πολίτες εγκατέλειψαν την Πέμπτη τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων», όπως ανακοίνωσε η Ιρίνα Βερεστσούκ. Μεταξύ αυτών ήταν 1.205 κάτοικοι της Μαριούπολης, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια.
Έχοντας αποχωρήσει πλέον από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ, οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μαζική επίθεση επιδιώκοντας την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς και τη δημιουργία χερσαίας γέφυρας πρός την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παραδέχθηκαν την Πέμπτη ότι πολεμούν απέναντι σε χιλιάδες Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι που πήραν τα όπλα, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.
Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις ενός τεράστιου εργοστασίου χαλυβουργίας, του Azovstal, και στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μπασούριν, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.
«Πιστεύουμε πως μένουν περίπου 3.000 ή 3.500 [αντίπαλοι στρατιωτικοί], αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των κατοίκων της Μαριούπολης, ορισμένοι έχουν πάρει τα όπλα και άρα ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος», είπε, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι καταστροφική, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, και η πόλη έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια.
Η κατάληψη του λιμανιού αυτού είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, επειδή θα της επέτρεπε να συνδέσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και τη ρωσική επικράτεια.
Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τις διαβόητες δυνάμεις του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, χωρίς να καταφέρει μέχρι τώρα να καταλάβει την πόλη.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε την Πέμπτη πως οι εναπομείνατες 100.000 κάτοικοι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη ως ανθρωπιστική καταστροφή.
Στόλτενμπεργκ: Αυξάνεται ο κίνδυνος κλιμάκωσης πέραν της Ουκρανίας
Για έναν πόλεμο που μπορεί να παραταθεί επί εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια, με κίνδυνο κλιμάκωσης και εκτός των συνόρων της Ουκρανίας, έκανε λόγο την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι ακριβώς σε αυτό τον κίνδυνο εστιάζει η Συμμαχία -να αποφύγει μία ανάλογη κλιμάκωση. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις «θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις» στην Μπούτσα, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, διαμήνυσε ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ παρέστη ο επικεφαλής διπλωματίας της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζητώντας περισσότερα όπλα για το Κίεβο «τώρα γιατί μετά θα είναι αργά», και πλήρες ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία.
«Οι Σύμμαχοι κάνουν πολλά και είναι αποφασισμένοι να κάνουν περισσότερα, τώρα αλλά και στο άμεσο και πιο μακρινό μέλλον», επισήμανε Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν πώς θα βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο και της παροχής εξοπλισμού έναντι χημικών και βιολογικών απειλών.
«Οι Σύμμαχοι καταδικάζουν όλες τις φρικιαστικές δολοφονίες των αμάχων που είδαμε στην Μπούτσα και σε άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν πρόσφατα από τον ρωσικό έλεγχο. Όλα τα γεγονότα πρέπει να διερευνηθούν και όλοι οι υπεύθυνοι για αυτές τις φρικαλεότητες πρέπει να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη. Οι Σύμμαχοι στηρίζουν τις προσπάθειες για διεθνή έρευνα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.
«Προετοιμαζόμαστε για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, ή μήνες, ίσως και χρόνια», επανέλαβε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Πρώτα από όλα θα είναι μια τραγωδία για την Ουκρανία και η ευθύνη του Πούτιν είναι να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί πολιτική λύση», τόνισε.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, αυξάνεται και ο κίνδυνος για κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας.
«Το ΝΑΤΟ επικεντρώνει τις προσπάθειές του για να αποτρέψει μία τέτοια κλιμάκωση, διασφαλίζοντας την ενότητα των Συμμάχων και ενισχύοντας τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε μακροπρόθεσμη βάση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. «Ανεξάρτητα με το πόσο θα διαρκέσει ακόμα αυτός ο πόλεμος, οι συνέπειες στην ασφάλεια θα είναι μακροπρόθεσμες», επισήμανε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι πρέπει να συνδράμουν επίσης άλλους εταίρους να ενισχύσουν την ικανότητά τους να το αμυνθούν, όπως τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι είναι απρόθυμη να καταδικάσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και το Πεκίνο συμπλέει με τη Μόσχα στην αμφισβήτηση του δικαιώματος των εθνών να επιλέγουν το δικό τους δρόμο. «Αυτή είναι σοβαρή πρόκληση για όλους μας και είναι πιο σημαντικό τώρα να μείνουμε ενωμένοι για να προστατέψουμε τις αξίες μας», σημείωσε.
Μπλίνκεν: Τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία
Μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να στείλει στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται στον αγώνα της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια νέα όπλα μπορούν να στείλουν στην Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ διατηρούν και ενισχύουν την πίεσή τους στη Ρωσία, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν και άλλες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.
«Διατηρούμε και ενισχύουμε την πίεση προς το Κρεμλίνο και τους γείτονές του», είπε ο Μπλίνκεν, εξηγώντας ότι μεγαλώνει ο αριθμός των χωρών που τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας και εναντίον της Ρωσίας.
Η Ρωσία, προσέθεσε ο Μπλίνκεν, πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εμπλακεί σε ουσιαστικό διάλογο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αναφερθείσες δολοφονίες αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα δεν αποτελούν σημαντικό παράγοντα στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι το «κλειδί» είναι να φανεί λογικός ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καταδικάζουν οι ΥΠΕΞ της G7 τις «θηριωδίες» στην Μπούτσα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις «θηριωδίες» που διαπράττονται από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταδικάζουμε με τους αυστηρότερους όρους τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μπούτσα και σε πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου στις Βρυξέλλες.
«Αποτρόπαιες εικόνες θανάτων αμάχων, θυμάτων βασανιστηρίων και εμφανών εκτελέσεων , καθώς και πληροφορίες για σεξουαλική βία και καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δείχνουν το αληθινό πρόσωπο του βάρβαρου επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας και του λαού της. Οι σφαγές στην πόλη Μπούτσα και άλλες ουκρανικές πόλεις θα περιληφθούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων και κατάφωρων παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, του διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από τον εισβολέα στο ουκρανικό έδαφος», αναφέρεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος.
Η G7 εκφράζει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της και την ετοιμότητά της για περαιτέρω βοήθεια, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού και χρηματικών πόρων, ώστε να επιτραπεί στην Ουκρανία να υπερασπισθεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση, καθώς και για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
«Τονίζουμε ότι οι υπεύθυνοι για τις ειδεχθείς αυτές πράξεις και φρικαλεότητες θα διωχθούν και θα προσαχθούν ενώπιον του δικαστηρίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τώρα είναι η ώρα της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δηλώνουν οι ΥΠΕΞ της G7 στο κοινό ανακοινωθέν.
Επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη αυξημένης βοήθειας προς τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες από την Ουκρανία και επισημαίνουν ότι να υποστηρίζουν τις χώρες αυτές και με την υποδοχή εκ μέρους τους περισσότερων προσφύγων.
Παρών στην σύνοδο της G7 ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνοντας ότι συζήτησε με τους ομολόγους του την ενίσχυση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την χώρα του.
cnn.gr